😮 Slevy až 50 % na tisíce produktů! Jen do pondělí probíhají Dny Můjkoberec!

Jak nainstalovat podlahové lišty

 Aktualizováno:

Instalace lišt je velice jednoduchá. Nejprve zkontrolujte, že je stěna nad podlahou očištěná. Následně máme 2 způsoby, jak lištu nainstalovat:

  • Nalepit
    Doporučený a jednodušší způsob na instalaci, potřeba rovné stěny.
  • Přivrtat
    Náročnější způsob, spolehlivější, používá se více při nerovných stěnách.

Lepení

Lišty se lepí ze zadní strany ke zdi lepidlem - můžete použít např. oblíbené lepidlo Mammut. 1 balení tohoto lepidla by Vám bezpečně mělo vystačit na cca 20 metrů lišt.
  • Na zadní stranu lišty naneseme kousky lepidla cca 10-20 cm od sebe (v závislosti na nerovnosti stěny).
  • Lištu tlačíme směrem ke zdi a zároveň dolů k podlaze.
  • Lištu doporučujeme zafixovat nastřeleným tenoučkým hřebíkem, aby se nehýbala do doby, kdy lepidlo zaschne. Pokud tuto možnost nemáte, tak lištu držte pevně přitlačenou, dokud lepidlo nezaschne.
Lepení podlahové lišty

Přivrtání

  • Z lišty vyndáte proužek, který zakrývá kanálek pro vedení kabelu
  • Lištu přiložíte ke stěně a zadní stranu kanálku na liště přivrtáte ke stěně. Doporučený rozestup šroubů od sebe je cca 20 cm
  • Vložíte zpět krytku kanálku pro vedení kabelů.

Zkrácení lišt

V některých úsecích budete potřebovat lištu zkrátit a uříznout. Pro řezání Vám postačí pilka s jemnými zuby (ideálně např. na železo). Řežeme svisle a rovně od shora dolů. Pokud nemáte pilku, mohl by to zvládnout i ostrý nůž, ale to příliš nedoporučujeme - je to více práce a nůž se pravděpodobně otupí.

Přivrtání podlahové lišty

Spojování lišt

Spojování lišt je velice jednoduché - 2 lišty rovně k sobě spojíte spojkou. Pokud se Vám 2 lišty potkávají v rohu místnosti, použijte kout. Pokud chcete spojit 2 lišty ve vnějším výčnělku místnosti, použijte roh. V případě, že chcete lištu ukončit, použijte levou nebo pravou koncovku. Tyto komponenty si můžete objednat společně s lištou.

Spojování podlahové lišty

Vedení kabelu

Uvnitř lišty se nachází kanálek, kterým můžete provést jakýkoliv kabel. Kanálek má rozměr cca 2x1 cm a postačí tak bezpečně pro vedení většiny kabelů.

Vedení kabelu v podlahové liště

Zakončení instalace podlahové lišty

Zde jsme připravili video návod:


Další články z kategorie PVC a lino

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

 

Výběr podlahové lišty je klíčovým krokem při dokončování interiéru, který může výrazně ovlivnit celkový vzhled místnosti. Zvažte, zda chcete opticky zvětšit nebo zmenšit prostor, a vyberte lišty v kontrastní nebo stejné barvě jako podlaha, aby odpovídaly vašemu designovému záměru.
Číst více
Co je to linoleum? Přírodní volba pro vaši podlahu

Co je to linoleum? Přírodní volba pro vaši podlahu

 

Linoleum je ekologická podlahová krytina, která je šetrná k životnímu prostředí a snadno se udržuje. Díky své odolnosti a praktickým vlastnostem se hodí do různých typů prostor, včetně domácností i komerčních objektů. Oproti PVC je trvanlivější a nabízí přirozené antibakteriální vlastnosti.
Číst více
K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

 

Vyrovnávací lišty jsou takoví hrdinové v pozadí, kteří zajišťují, že přechody mezi podlahami jsou hladké, bezpečné a vypadají skvěle. Kromě toho chrání hrany podlahy před poškozením a zvyšují její životnost. Stačí si jen vybrat správný materiál a barvu, aby lišta perfektně zapadla do vašeho interiéru a splnila svůj úkol.
Číst více