:point_right: Padají ceny kusových koberců. Využijte slevy až 23 %. :point_left:
https://www.mujkoberec.cz/1980-akce-na-kusove-koberce

Jak se starat o laminátovou podlahu

 Aktualizováno:

Lamino je levné a dobře se udržuje. Většinou je ovšem také náchylné na vlhkost a poškrábání. Při správném postupu údržby vám ale krásné může vydržet roky. Přečtěte si, jak o laminátovou podlahu pečovat a čím ji čistit, aby byla její životnost co nejdelší.

Co potřebujete o laminu vědět

Laminátové podlahy tvoří několik vrstev. Pro oko je nejdůležitější vrstva s vytištěným dekorem, díky které má lamino konkrétní vzor. Na této vrstvě leží průhledná ochranná vrstva, jež nás zase zajímá z hlediska údržby. Právě tuhle vrstvu budete čistit a taky chránit před poškozením.

Jak se starat o laminátovou podlahu

Jak lamino chránit

  • Dávejte pozor na ostré předměty. Podlahu mohou poškrábat podpatky, kamínky nebo jakékoli ostré předměty. Zabrat jí dají i zvířecí drápky. Abyste riziko poškození snížili, používejte čisticí zóny. Rohožka před dveřmi pomáhá zabránit vnášení písku, štěrku i jiných ostrých částic do interiéru.
  • Vodu i jiné tekutiny hned utřete. Laminátová podlaha není voděodolná, proto jakékoliv vylité tekutiny okamžitě utřete. Když se vlhkost dostane mezi spáry podlahových dílců, může to podlahu poškodit.
  • Chraňte podlahu před poškrábáním plstěnými podložkami. Na nohy stolů, židlí a jiného nábytku nalepte plstěné podložky. Tímto způsobem minimalizujete riziko poškrábání.
  • Buďte opatrní při stěhování. Při stěhování nebo přesouvání nábytku předměty netahejte po podlaze, ale raději přeneste. Předejdete tak viditelným čarám a vrypům na podlaze.
Jak se starat o laminátovou podlahu

Čím lamino čistit

  • Vysavač i koště. Pokud se vám na podlahu vysype mouka nebo potřebujete odstranit drobky nebo jiné nečistoty, stačí použít smeták nebo vysavač s kartáčem na tvrdé podlahy.
  • Jemně navlhčený mop. Podle typu místnosti vytírejte jednou týdně či jednou za 14 dní. Kuchyň častěji, méně používané místnosti méně často. Pro vytírání používejte pouze jemně navlhčený mop, protože nadměrné množství vody může podlahu poškodit.
  • Vhodné čistící prostředky. Většinou není potřeba používat speciální čisticí prostředky. Vytírat můžete i bez nich nebo jen s jemným čistidlem. Vyhněte se abrazivním prostředkům, bělidlům a agresivním chemikáliím.
  • Robotický vysavač a mop. Péči o laminátovou podlahu můžete přenechat robotickému vysavači i mopu. Jen se předem ujistěte, že je váš robot pro lamino vhodný.
Jak se starat o laminátovou podlahu

Další články z kategorie Laminátové podlahy

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

 

Výběr podlahové lišty je klíčovým krokem při dokončování interiéru, který může výrazně ovlivnit celkový vzhled místnosti. Zvažte, zda chcete opticky zvětšit nebo zmenšit prostor, a vyberte lišty v kontrastní nebo stejné barvě jako podlaha, aby odpovídaly vašemu designovému záměru.
Číst více
Jak nainstalovat podlahové lišty

Jak nainstalovat podlahové lišty

 

Zde se dozvíte, jak nainstalovat podlahové lišty, včetně potřebných nástrojů a základních kroků pro dosažení profesionálního výsledku.
Číst více
Stručný návod, jak položit laminátovou podlahu

Stručný návod, jak položit laminátovou podlahu

 

Prozradíme Vám pár tipů a triků, jak si bez vrásek položit laminátovou podlahu.
Číst více