:point_right: Padají ceny kusových koberců. Využijte slevy až 23 %. :point_left:
https://www.mujkoberec.cz/1980-akce-na-kusove-koberce

Stručný návod, jak položit laminátovou podlahu

 Aktualizováno:

Vzhled, odolnost a příjemná cena. To jsou tři základní důvody, proč si domů pořídit laminátovou podlahu. Pokud jste navíc jen trochu zruční, lamino si položíte sami a ušetříte ještě víc. Tady je návod.

Než začnete

Stálá teplota

Mějte na paměti, že laminu je třeba zajistit správné klima. Teplota by se měla pohybovat mezi 18 až 22 °C a relativní vlhkost vzduchu, kterou zjistíte pomocí obyčejného vlhkoměru, mezi 50-60 %. V těchto podmínkách se vyhnete tvorbě spár mezi lamelami a vrzání podlahy.

Ustálení lamina v místnosti

Alespoň 48 hodin předem uskladněte balíky s krytinou v podobných podmínkách, jaké panují na místě, kde budete podlahu pokládat. Lamino se díky tomu aklimatizuje na potřebnou teplotu a vlhkost a vyhnete se případným deformacím.

Pokládka laminátové podlahy

Postup pokládky laminátové podlahy

Podklad

Odstraňte starou podlahovou krytinu a podlahu důkladně vyčistěte, případné hrbolky obruste. K vyrovnání použijte nivelační stěrku nebo jiný vhodný materiál. Podklad musí být pro položení krytiny absolutně rovný, čistý a suchý. Zbytkovou vlhkost podkladu změřte dotykovým vlhkoměrem, nebo lépe CMS přístrojem (karbidový princip). Hodnota nesmí překročit 2 %, protože položení na vlhký podklad způsobí, že se podlaha vyboulí.

Podložka

Pod laminátovou krytinu patří podložka, který izoluje, chrání lamino proti vlhkosti a tlumí kročejový hluk. Při výběru podložky se řiďte doporučením výrobce. Pokud vámi vybraná krytina podložku už obsahuje, budete potřebovat pouze parotěsnou zábranu.

Rozvržení podlahy v místnosti

Předem si promyslete, v jakém vzoru budete podlahu pokládat a panely si podle toho roztřiďte. Ideální je pokládat dílce rovnoběžně s nejdelší stranou místnosti. Takovéto uspořádání zvyšuje stálost podlahy a zvětšuje prostor.

Dilatační spáry

Mezi podlahou a stěnami počítejte s mezerou minimálně 10 až 15 mm. Tento prostor je nezbytný pro smršťování a rozpínání krytiny v různých klimatických podmínkách. Dilatační spára nesmí být vyplněna ani použita například pro vedení kabelů.

Pokládka laminátové podlahy

Začínáme pokládat

První dílec položte ke stěně. Strana, na které je pero, směřuje do místnosti. Pera na druhé straně odřízněte. Odstup od stěny zachováte pomocí rozpěrky nebo distančních klínů.

První řada

K prvnímu položenému dílci přidejte další, naklopte a zacvakněte do zámku předchozího panelu. Postupujte až na konec řady. Poslední dílec v řadě seřízněte, aby pasoval do zbývajícího prostoru. Myslete na zachování dilatační spáry.

Druhá řada

Odříznutým kusem dílce z první řady začněte řadu druhou. Díky tomu bude druhá řada posunutá a dílce nebudou začínat v obou řadách na stejném místě. Posunutí minimálně o třetinu dílce oproti předchozí řadě je důležité, aby podlaha hezky vypadala. Pokračujte v předchozím postupu: dílec vždy zasuňte na pero dílce u stěny, naklopte a zacvakněte zámky. Stejným způsobem přidávejte další dílce a postupujte až na konec řady.

Pokračování v pokládce

Každou novou řadu připevněte pomocí zámků do předchozích položených řad. Pokud máte dlouhou místnost, může se vám hodit pomocník, který vám pomůže položené panely udržet v potřebné poloze.

Pokládka laminátové podlahy

Překážky

Pokud potřebujete podlahu přizpůsobit třeba trubkám případně tvaru stěn, seřízněte dílce podle potřeby. Dobře všechno změřte, otvory vytvořte dostatečně veliké a vždy myslete na zachování dilatační mezery.

Poslední řada

Poslední řadu seřízněte podle zbývajícího místa. Možná budete panely muset i zúžit, aby do prostoru dobře pasovaly. Opět platí pravidlo o zachování dilatační spáry.

Finální úpravy

Po položení posledního dílce pečlivě odstraňte rozpěrky a distanční klíny a instalujte podlahové lišty. Zakryjí dilatační spáru a finálně doladí vzhled podlahy.

Pokládka laminátové podlahy


Profíci všechno vyřeší za vás

Pokud si nejste jistí, že by podlaha ve vašem podání vypadala přesně podle představ nebo na kutilství prostě nemáte čas, objednejte si profesionální podlaháře. Budete mít jistotu, že nová podlaha bude vypadat na jedničku.

Podívejte se na kolik by vyšla profesionální pokládka

Další články z kategorie Laminátové podlahy

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

 

Výběr podlahové lišty je klíčovým krokem při dokončování interiéru, který může výrazně ovlivnit celkový vzhled místnosti. Zvažte, zda chcete opticky zvětšit nebo zmenšit prostor, a vyberte lišty v kontrastní nebo stejné barvě jako podlaha, aby odpovídaly vašemu designovému záměru.
Číst více
Jak nainstalovat podlahové lišty

Jak nainstalovat podlahové lišty

 

Zde se dozvíte, jak nainstalovat podlahové lišty, včetně potřebných nástrojů a základních kroků pro dosažení profesionálního výsledku.
Číst více
Jak se starat o laminátovou podlahu

Jak se starat o laminátovou podlahu

 

Správná péče o laminátovou podlahu je klíčem k jejímu dlouhému životu a krásnému vzhledu. Objevte osvědčené metody a doporučení, jak udržet vaši laminátovou podlahu v perfektním stavu.
Číst více