😮 Slevy až 50 % na tisíce produktů! Jen do pondělí probíhají Dny Můjkoberec!

Jak položit metrážový koberec? Zvládnete to sami!

 Aktualizováno:

Položení metrážového koberce může znít jako velká výzva, ale nebojte, není to žádná raketová věda. Ve skutečnosti, s trochou trpělivosti a správnými nástroji, to zvládnete sami a váš nový koberec bude vypadat skvěle. Připravili jsme pro vás jednoduchý a neformální průvodce, který vám pomůže projít celým procesem krok za krokem.

Co budete potřebovat?

Pro pokládání koberce budete potřebovat několik základních nástrojů:

Příprava je základ

Zaměření místnosti

Než se pustíte do samotného pokládání koberce, je důležité přesně změřit místnost. Začněte tím, že pečlivě změříte délku a šířku místnosti, a to na několika místech, abyste zjistili, zda jsou stěny rovné a místnost pravoúhlá. Poznamenejte si tyto rozměry a vypočítejte plochu místnosti. Nezapomeňte připočítat několik centimetrů navíc na každou stranu pro případ, že byste udělali chybu nebo narazili na nějaké nerovnosti. Při měření zohledněte i všechny výklenky a nepravidelnosti v místnosti.

Příprava místnosti a podkladu

Pro snazší instalaci se pokuste místnost co nejvíce vyklidit. Nábytek odneste jinam, velké a těžké skříně na místě mohou zůstat, ale pokuste se umístit je na jednu stranu, aby vznikla co největší prázdná plocha. Podklad musí být čistý, suchý, bez mastnoty a bez nečistot, aby koberec dobře přilnul. Ujistěte se, že podklad je pevný a nemá žádné vyvýšeniny nebo díry.

Metrážový koberec

Na jaký typ povrchu si můžu koberec položit?

Koberec lze pokládat na různé typy povrchů, jako jsou beton, dřevěné podlahy, laminát, dlaždice nebo pokud jsou splněny určité podmínky i na PVC podlahy (více info níže). Nedoporučuje se pokládat koberec na povrchy, které jsou vlhké nebo náchylné k vlhkosti, protože to může vést k plísním a poškození koberce. Pokud pokládáte koberec na filcu, tak ten obecně vzato snadněji přilne a pohltí i nějaké drobné nerovnosti. Koberce s podkladem AB mřížka mají vůči dírkám nebo malým nerovnostem o trochu nižší toleranci.

Je možné si položit koberec na koberec nebo na lino (PVC)?

Položení koberce na jiný koberec určitě doporučit nemůžeme, protože starý koberec může být nerovný a opotřebovaný, což ovlivní stabilitu a životnost nového koberce. Nový koberec se Vám začne krabatit z důvodu nestability podkladu starého koberce.

Položit koberec na lino (PVC) při splnění určitých podmínek možné je, ale i zde bychom byli opatrní a pokud ta možnost je, tak oficiálně doporučujeme PVC strhnout a nepokládat na něj. Pokud je však PVC v dobrém stavu, rovné, dobře ukotvené a v žádném případě se nesmí krabatit, je na něj možné koberec položit.

Na jaký povrch metrážový koberec položit

Co mám dělat, když podklad není dostatečně rovný?

Přestože u koberce nejsou tak vysoké nároky na dokonalou rovnost podkladu jako u jiných krytin, jako je např. vinyl, i tak je potřeba zachovat určitý standard pevnosti a rovnosti. V případě, že máte podklad s většími nerovnostmi, doporučujeme pro vyrovnání podkladu udělat tzv. vystěrkování – tzn. dokonalé vyhlazení povrchu. Tato práce už je trochu podlahařina, takže bychom jí doporučili pouze zkušeným kutilům, nebo vám ji udělají podlaháři. V běžné praxi se ale stěrkování ve většině případů pokládek metrážních koberců nedělá a pokud podklad splňuje alespoň základní úroveň rovnosti a stability, obecně vzato na něj koberec položit můžete.

Dodatečná měkkost a izolace? Použijte podložku.

Kromě samotného koberce můžete nainstalovat také podkladovou vrstvu, která zajišťuje pohodlí a prodlužuje životnost koberce. Tato podložka Vám zvýší tepelnou izolaci koberce, bude lépe tlumit kročejový hluk, ale hlavně i tvrdý koberec změní na velmi měkký na došlap. Tou je podložka pod koberec, např. Floorwise. Podložka by měla být správně zvolená podle typu koberce a intenzity používání místnosti. S výběrem Vám rádi poradíme.

Vyrovnání podkladu koberce

Položení koberce

Rozbalení a aklimatizace koberce

Když máte všechno připravené, roztáhněte koberec z role a nechte ho aklimatizovat v místnosti alespoň 24 hodin (v létě může stačit 12 hodin). Tento krok je důležitý, protože koberec se může během přepravy a skladování smrštit nebo roztáhnout.

Rozbalení a aklimatizace koberce před položením

Řezání a pokládání koberce

  1. Řezání koberce: Začněte tím, že koberec rozložíte na podlahu a nařežete podle tvaru místnosti. Nezapomeňte nechat přídavek několika centimetrů na každou stranu jako rezervu, kterou upravíte při finalizaci.
  2. Pokládání koberce: Položte koberec na podlahu a ujistěte se, že je správně umístěn. Pokud používáte více kusů koberce, spojte je pomocí spojovací oboustranné pásky. Pásku nalepte na podlahu tam, kde bude docházet ke spoji. Následně sloupněte horní folii, aby začala lepit i seshora. Poté do ní koberec pevně přitlačte, aby se spoje neoddělily a mezi dvěma kusy byla minimální mezera.

Fixace koberce

Koberec jde položit a zafixovat třemi hlavními způsoby:

  1. Lepení na oboustrannou pásku (nejběžnější)
  2. Lepení lepidlem (nejspolehlivější, hůře se strhává)
  3. Položení na volno (nutné silně zatížit)
Řezání koberce

Jaký způsob fixace mám zvolit?

Oboustranná páska – používá většina domácností

Lepení na oboustrannou pásku je nejběžnější praxí v domácnostech, protože je snadné a rychlé. Páska poskytuje dostatečnou fixaci a umožňuje snadnou výměnu koberce v budoucnosti bez poškození podkladu. Nevýhodou může být nižší stabilita v silně zatěžovaných oblastech.

Lepidlo – profesionální řešení

Lepení lepidlem je vhodné pro komerční prostory nebo tam, kde je vysoký provoz, protože zajišťuje pevné a trvalé přichycení koberce k podlaze. Tato metoda však může být náročná na odstranění a vyžaduje přesné nanesení lepidla, což může být složité a časově náročné.

Na volno - pro odvážlivce

Položení koberce na volno, tedy bez lepení nebo fixace se oficiálně příliš nedoporučuje a případně je vhodné v prostorech s nízkým provozem. V tomto případě je důrazně doporučováno koberec co nejvíce zatížit větším počtem kusů hmotného nábytku, aby se minimalizovala šance, že se bude hýbat. Tato metoda je nejjednodušší a nejrychlejší, ale koberec může klouzat nebo se vlnit, což může být nebezpečné a nepohodlné.

Lepení na oboustrannou pásku

Na podlahu nalepte pruhy oboustranné pásky. Učiňte tak po celém obvodu místnosti, víc pruhů umístěte ke dveřím, na nejfrekventovanější místa v pokoji a podél případných spojů. Doprostřed místnosti umístěte několik dlouhých pruhů. Poté strhněte krycí vrstvu pásky a koberec k ní silně přitlačte.


Kolik pásky budu potřebovat?

Běžné balení pásky obsahuje 10 metrů. Pro pokládku malé jednoduché místnosti by Vám měly stačit 2 – 3 pásky. Pro středně velkou/větší místnost doporučujeme objednat 3 – 5 pásek.

Lepeni koberce na oboustrannou pásku

Lepení lepidlem

  1. Výběr správného lepidla: Použijte lepidlo doporučené pro typ koberce a podkladu, které plánujete použít. Může se jednat o univerzální lepidlo na koberce a PVC. Přečtěte si instrukce výrobce lepidla ohledně způsobu aplikace a doby schnutí. Např. univerzální lepidlo na koberce, které používají i naši podlaháři, je Bralep Fix 400.
  2. Nanášení lepidla: K nanášení lepidla použijte zubovou stěrku s vhodnou velikostí zubů podle doporučení výrobce lepidla. Tím zajistíte, že lepidlo bude naneseno rovnoměrně.
  3. Aplikace lepidla: Začněte nanášet lepidlo v jednom rohu místnosti a postupujte směrem ven. Lepidlo nanášejte rovnoměrnými tahy stěrkou, přičemž dbejte na to, aby vrstva lepidla nebyla příliš silná ani příliš tenká. Doporučená tloušťka vrstvy lepidla je obvykle uvedena v návodu na obalu.
  4. Jak mám postupovat, abych sám sebe nepřilepil? Lepidlem natřete pouze cca polovinu místnosti a poté vezměte koberec a začněte ho pokládat tam, kde je lepidlo nanesené. Poté pokračujte v nanášení lepidla dále do zbytku místnosti a zároveň na něj pokládejte koberec. Až budete mít takto položenou celou místnost, zkontrolujte, aby byl koberec správně vyrovnán a aby žádné části nebyly pokrčené nebo překryté. Toto je poslední šance, kdy můžete koberec vyrovnat a správně usadit. Poté vám lepidlo zaschne a již nebude možné nic dělat, takže doporučujeme tento krok neoddalovat a udělat ho bezprostředně poté, co lepidlo nanesete a koberec na něj položíte.
  5. Vytlačení vzduchových bublin: Použijte váleček nebo speciální nástroj pro vyhlazení koberce, abyste vytlačili vzduchové bubliny a zajistili, že koberec pevně přilne k podkladu. Pokud nemáte nástroj, můžete tento krok udělat i ručně.
  6. Kontrola a dokončení: Po položení celého koberce zkontrolujte, zda je všude rovnoměrně přilepený a zda nejsou žádné nerovnosti nebo bubliny. Nechte lepidlo zaschnout podle pokynů výrobce, než místnost začnete běžně používat.
Lepeni koberce lepidlem

Pokládka na volno

Začněte v jednom rohu místnosti a postupně vyrovnávejte koberec směrem k protilehlému rohu. Ručně nebo válečkem vyhlaďte všechny nerovnosti nebo bubliny. Až bude tvar koberce upravený a koberec bude ležet, doporučujeme co nejvíce koberec zatížit nábytkem, nebo alespoň na okrajích podlepit oboustrannou páskou.

Pokládka koberce na volno

Lištování

Instalace kobercových (soklových) lišt je poslední tečkou u pokládky metrážového koberce. Lišty zajistí pěkné a reprezentativní ukončení tak, aby se koberec u stěny netřepil. Rádi vám poradíme, jak si lištu vybrat.

Co je to sokl a soklová lišta?

Sokl je spodní část stavby, která spojuje stěnu s podlahou nebo základem budovy. V našem případě se bavíme o soklové liště, což je dekorativní a ochranný prvek, který se instaluje na spodní část stěny, kde se stýká s podlahou, obvykle v interiéru. Má několik funkcí:

  1. Ochrana: Chrání spodní část stěny před poškozením způsobeným nárazy, údery a vlhkostí.
  2. Estetika: Zakrývá spáry a nerovnosti mezi podlahou a stěnou, čímž vytváří čistý a upravený vzhled.
  3. Údržba: Umožňuje snadnější údržbu a čištění podlahy, aniž by docházelo k poškození stěny.

Soklové lišty mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako jsou dřevo, HDF (dřevovláknitá deska), plast, kov nebo keramika. Jsou k dispozici v různých tvarech, velikostech a designech, aby se hodily k různým typům interiérů.

Co je soklová lišta

Princip kobercových soklových lišt

Nejběžněji jsou pro koberce používané tzv. soklové lišty, které se připevní na zeď a následně se do nich vloží 5 cm široký proužek koberce. Tyto lišty ve většině případů nemají komponenty - tzn. části, které by spojovaly jednu lištu s druhou. Lišty se tak umísťují vedle sebe, jedna vedle druhé tak, aby mezi nimi byla co nejmenší mezera. Naši podlaháři nejběžněji pracují s typem lišt TL55, které se snadno instalují a mají v sobě žlábek na umístění proužku koberce.

Princip kobercových soklových lišt

Instalace soklových lišt

Krok 1: Příprava
  • Měření:
    1. Změřte obvod místnosti, abyste zjistili, kolik lišt budete potřebovat.
    2. Tip: při objednávání metrážového koberce se vám u nás rovnou zobrazí možnost objednat nařezané lišty. Automaticky spočítáme množství lišt potřebné k vašemu obvodu včetně rezervy a uvidíte předem cenu.
    3. Připravte proužky koberce, které budou vloženy do lišt. Standardní šíře proužků je 5 cm a můžete si je nechat nařezat při objednávání metrážního koberce, takže máte jistotu, že budou rovně uříznuté a budete jich mít dostatek. Rovněž je možné si zaškrtnout nařezání proužků (kobercových soklů) přímo při objednávání a bude vám automaticky spočteno potřebné množství.

  • Úprava a řezání lišt:
    1. V případě potřeby lištu zkraťte – např. u konce stěny můžete použít pilku na dřevo nebo plast. Doporučujeme si lištu položit ke stěně a tužkou si na ní udělat znaménko v bodě, kde budete potřebovat řezat.
    2. Do rohů místnosti nařežte lišty pod úhlem 45 stupňů, aby se pěkně spojily. Můžete k tomu upotřebit svěrák, do kterého lištu umístíte a poté jí seříznete. Je možné ji seříznout i bez použití svěráku, ale je třeba si dávat o to větší pozor, aby říznutí bylo co možná nejpřesnější. Ideální je, když Vám lištu někdo drží. Do lišty ještě poté umístíte proužek koberce, který spoj zakryje, takže se nemusí jednat s úplnou přesností o 45stupňový úhel – nemusíte měřit úhloměrem, pokud ho nemáte, ale stačí, když říznete co nejpřesněji "od oka".
Krok 2: Instalace lišt na zeď
  • Přilepení lepidlem:

    Tento způsob je v praxi nejběžněji používaný a používají ho i naši podlaháři. Lepidlo vám lištu dostatečně silně a bezpečně přilepí ke stěně a to i v případě, že nemáte dokonale rovné zdi. Na zadní stranu lišty umístěte v intervalu cca 20 cm od sebe doprostřed lišty větší kapky lepidla (např. Mamut). Poté lištu pevně přitiskněte ke stěně a držte cca 1 minutu, aby dobře přilnula.



  • Přilepení oboustrannou páskou:

    Pokud budete lepit s použitím oboustranné pásky, výsledek a zafixování nemusí být tak spolehlivé, jako při lepení lepidlem, zvláště pokud nemáte úplně rovné zdi. Někdy se vám může po čase lišta začít na některých místech mírně odlepovat. Na druhou stranu pro případ de-instalace lišt se vám pak lišta bude mnohem jednodušeji strhávat oproti nalepením lepidlem, což je výhoda tohoto způsobu.

    Nalepte oboustrannou pásku na stěnu – nelepte ji po celé místnosti, ale dělejte to po jednotlivých segmentech, tzn. vždy pro konkrétní lištu, kterou chcete nalepit. Po nalepení strhněte z pásky ochrannou folii, aby začala lepit i z druhé strany. Poté na ni přitiskněte lištu, přitlačte, a držte nehybně po dobu cca 1 minuty. Zkontrolujte, že lišta pevně drží, a pokračujte na další. Tato metoda je vhodná pouze pokud máte opravdu rovné stěny.



  • Přivrtání:

    Tento způsob je na instalaci nejnáročnější a zároveň je nejspolehlivější. Používá se zejména v případech, kde si opravdu potřebujete být jisti, že se lišta nikdy neuvolní. Většinou tedy v komerčních nebo vysoce zatěžovaných prostorech. Většina domácností tento způsob ukotvení nepoužívá.

    Použijte montážní hmoždinky a šrouby nebo vruty. Vyvrtejte otvory do stěny, vložte do nich hmoždinky. Poté přiložte lištu ke zdi a tužkou si na ní označte místo, kde je za ní umístěná hmoždinka. Poté lištu pevně držte u zdi (ideální, když vám ji někdo přidržuje) a na vyznačeném místě jí šroubem nebo vrutem provrtejte tak, abyste se trefili do hmoždinky, která je za lištou.

Instalace soklové lišty
Krok 3: Instalace koberce do lišt
  • Vkládání proužků koberce:
    1. Naneste tenkou vrstvu lepidla na spodní část proužku koberce. Pokud má lišta již na sobě nainstalovanou oboustrannou pásku, tento krok můžete přeskočit. Např. naše nejprodávanější lišty TL55 na sobě již pásku mají, takže z ní stačí pouze strhnout ochrannou fólii, aby začala lepit.
    2. Jemně vtlačte proužek do drážky v liště. Můžete použít měkkou gumovou paličku, abyste proužek koberce pevně a rovnoměrně vtlačili do drážky.
    3. Po vložení všech proužků zkontrolujte, zda jsou správně usazené a zda nikde nevyčnívají.
Krok 4: Dokončení
  • Začištění:
    1. Odstraňte přebytečné lepidlo a vyčistěte okolí
    2. Nechte lepidlo zaschnout podle pokynů výrobce.
    3. Zkontrolujte celou místnost, zda jsou všechny lišty pevně připevněné a proužky koberce dobře sedí v drážkách.

Tímto způsobem dosáhnete profesionálního a esteticky příjemného výsledku při instalaci kobercových soklových lišt.

Dokončení

Po pokládce doporučujeme koberec důkladně vysát, abyste jej zbavili volných vláken, která do něj mohla napadat při jeho řezání. Pokud koberec v některých místech dokonale nepřiléhá k podkladu, dělá vlny nebo boule, doporučujeme jej převálcovat těžkým válcem na koberce. Ten zakoupíte ve specializovaných prodejnách nebo si jej můžete zapůjčit od podlahářů. Válcem několikrát přejeďte zvednutá místa, čímž dojde k jejich správnému usazení a lehnutí. Válec je však volitelný a položit koberec lze i bez něj s tím, že se ještě více usadí při běžném používání.

Závěrem

Položení metrážového koberce může být váš kutilský projekt, který zvládnete sami a ušetříte peníze za odbornou montáž. Řekli bychom, že pokládku metrážového koberce zvládne každý, alespoň částečně manuálně zručný člověk, takže se nemusíte obávat. Stačí se řídit naším průvodcem a věnovat pozornost detailům. Když si koberec položíte sami, budete z něj mít o to větší radost! Tak směle do toho a užijte si svůj nový koberec!

Podívejte se na všechny metrážové koberce

Další články z kategorie Metrážové koberce

Jak se starat o kobercové čtverce

Jak se starat o kobercové čtverce

 

Kobercové čtverce jsou skvělou volbou pro útulné a stylové prostory. Pravidelně je vysávejte, rychle odstraňujte skvrny a jednou ročně je důkladně čistěte, aby vypadaly skvěle. Chraňte je před sluncem a těžkým nábytkem, a vaše podlaha vám vydrží dlouho a s úsměvem!
Číst více
Jak položit kobercové čtverce

Jak položit kobercové čtverce

 

Pokládka kobercových čtverců je jako skládání puzzle – začnete uprostřed a postupně si vytvoříte vlastní obraz. S pomocí lepidla nebo pásky a pár nástrojů zvládnete čtverce snadno nainstalovat a upravit okraje. Nakonec místnost vysajete, necháte koberec ustálit a váš nový stylový koberec je na světě!
Číst více
K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

 

Vyrovnávací lišty jsou takoví hrdinové v pozadí, kteří zajišťují, že přechody mezi podlahami jsou hladké, bezpečné a vypadají skvěle. Kromě toho chrání hrany podlahy před poškozením a zvyšují její životnost. Stačí si jen vybrat správný materiál a barvu, aby lišta perfektně zapadla do vašeho interiéru a splnila svůj úkol.
Číst více