Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

 Aktualizováno:

Pokud plánujete pokládku nové podlahové krytiny, je důležité zajistit, aby povrch, na který ji budete instalovat, byl rovný, čistý a stabilní. Jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je vystěrkování podlahy. Tento proces může znít komplikovaně, ale ve skutečnosti je poměrně jednoduchý a přináší mnoho výhod. Pojďme se podívat, proč je vystěrkování důležité a jak na to krok za krokem.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je stěrka a stěrkování?
  • Kdy mám stěrkovat a kdy to řešit nemusím?
  • Jak při stěrkování postupovat, zvládnu to sám?

Proč vystěrkovat podlahu?

  1. Rovný povrch: Hlavním důvodem pro vystěrkování podlahy je vytvoření dokonale rovného povrchu. Nerovnosti, trhliny nebo díry mohou způsobit, že podlahová krytina nebude správně přiléhat, což může vést k jejímu poškození a snížení životnosti.
  2. Stabilita: Stěrka zajišťuje, že podklad je stabilní a pevný. To je zvláště důležité u podlahových krytin, které vyžadují pevný a rovný základ, jako jsou PVC podlahy (lino), vinyl, laminát nebo dřevěné podlahy.
  3. Ochrana před vlhkostí: Stěrkování může také pomoci vytvořit bariéru proti vlhkosti, což je důležité v místnostech, kde může být problém s vlhkostí, jako jsou koupelny nebo sklepy.
  4. Lepší izolační vlastnosti: Vystěrkovaná podlaha může zlepšit tepelnou a zvukovou izolaci, což přispívá k pohodlnějšímu a energeticky úspornějšímu bydlení.

Kdy provést stěrkování podlahy?

Stěrkování podlahy je nejlepší provést po dokončení hrubých stavebních prací, ale před instalací finálních podlahových krytin. Ideální čas pro stěrkování je po dokončení instalace rozvodů a po aplikaci prvního nátěru na stěny. Před pokládkou konkrétní krytiny (např. PVC, vinyl, laminát, dřevo) je důležité zajistit, aby stěrka byla zcela suchá a povrch rovný.

Proč vystěrkovat podlahu?

Kdy je stěrkování nezbytné a kdy ne?

Stěrkování podlahy je nezbytné v následujících případech:

  • Pokud je podklad nerovný, má trhliny nebo díry.
  • Při pokládce podlahových krytin, které vyžadují dokonale rovný a stabilní povrch (což je např. lepený vinyl nebo laminát).
  • V místnostech s vyšší vlhkostí, kde je potřeba vytvořit bariéru proti vlhkosti.

Naopak, stěrkování může být vynecháno, pokud:

  • Podklad je již rovný, čistý a stabilní.
  • Instalujete krytiny, které nevyžadují dokonale rovný povrch (např. některé typy koberců).

Níže jsme pro vás seřadili krytiny od té nejvíce náročné na rovnost povrchu až po tu nejvíce tolerantní k nedokonalostem.

  • Lepený vinyl – nejnáročnější krytina na rovnost povrchu. Pokud povrch není téměř dokonale rovný, stěrka se v běžné praxi musí dělat vždy.
  • Klikový vinyl, laminát, dřevěná podlaha – je třeba mít hladkou a rovnou podlahu, ale nemusí být tak perfektní jako u lepeného vinylu. Klikový mechanismu vám malé nedokonalosti podkladu odpustí. Pokud se ale jedná o větší nerovnosti, stěrku bychom zde určitě doporučili.
  • PVC (lino) bez filcu – je většinou zátěžové, nízké a je méně tolerantní k nerovnostem na podkladu, než PVC s filcem. Vzhledem k tomu, že se často pokládá do komerčních nebo průmyslových prostor, tak zde jsou nároky na rovnost podkladu mnohem přísnější a stěrka je i v případě malých až středních nerovností doporučována. PVC bez filcu bychom zařadili do skupiny ke klikovému vinylu.
  • PVC (lino) s filcem (do domácností) – většina povrchů, kam se toto PVC pokládá, stěrku v praxi nevyžaduje. Neznamená to, že žádný – pokud máte střední až větší nerovnosti, tak i zde bychom stěrku doporučili. Pokud je ale povrch alespoň v rámci možností rovný, tak na něj zpravidla PVC s filcem položit můžete.
  • Koberec – je nejméně náročný na rovnost povrchu. V každém případě i zde je určitý standard potřeba dodržet a určitě není možné koberec položit "kamkoliv". Z běžné praxe se při pokládce koberce, ve většině případů, stěrka nedělá. Pouze pokud máte povrch opravdu nerovný, tak ji i zde doporučujeme.
Kdy je stěrkování nezbytné a kdy ne?

Zvládnu to sám?

Rádi bychom vám řekli, že ano, ale musíme zde být obezřetní, protože správně vystěrkovat místnost už vyžaduje určitou dávku kutilství nebo zkušenosti. Je velmi jednoduché proces stěrkování pokazit, takže pokud si zde nevěříte, není nic špatného na tom svěřit tento úkol profesionálům. Pokud jste ale zdatný/á kutil/ka a rádi se naučíte něco nového, tak je to výzva právě pro vás!

S čím musím počítat před stěrkou a jak dlouho to potrvá?

Počítejte s tím, že bude potřeba, aby vám stěrka zaschnula přes noc. Po její aplikaci není možné se jakkoliv v místnosti pohybovat, ani vytvářet jakýkoliv jiný kontakt, dokud stěrka plně neuschne a neztuhne. Doba schnutí závisí na vlhkosti vzduchu a teplotě, ale obecně vzato trvá schnutí minimálně přes noc, v některých případech (zima, vlhko) i dvě až tři noci. Nedělejte v místnosti nic, dokud si nebudete 100% jistí, že stěrka již zaschla a je opravdu pevná, protože byste riskovali, že práce a materiál stěrky přijdou vniveč.

Existují i rychleschnoucí stěrky, které jsou dražší, a zaschnou vám během několika hodin, takže pokud opravdu spěcháte a ještě ten samý den potřebujete instalovat podlahu, tak to možné je. V těchto případech se řiďte instrukcemi na obalu, vztahujícími se ke konkrétní rychleschnoucí stěrce, kterou budete aplikovat. I tak ale počítejte s minimálně několika hodinami na zaschnutí.

Vystěrkování podlahy je klíčový krok, který byste neměli podceňovat, pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku při pokládce nové podlahové krytiny. Dodržujte uvedená doporučení, a vaše podlaha bude nejen krásná, ale i funkční a odolná na dlouhé roky.

S čím musím počítat před stěrkou a jak dlouho to potrvá?
Podívejte se na všechny stěrkové hmoty

Další články z kategorie Aladinův rádce

Jaký koberec vybrat, pokud máte doma domácí mazlíčky?

Jaký koberec vybrat, pokud máte doma domácí mazlíčky?

 

Pro domácnosti s mazlíčky je skvělou volbou odolný a snadno udržovatelný koberec, který zvládne i všechny chlupaté radosti. Důležité je myslet na praktičnost – koberec by měl být nenáročný na čištění a odolný vůči nečistotám. S trochou péče se z něj stane pohodlné místo, které si zamilujete vy i vaši čtyřnozí kamarádi.
Číst více
Jak pečovat o nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce

Jak pečovat o nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce

 

Pro zachování funkčnosti a estetiky nášlapů na schody je klíčová pravidelná údržba. Důležité je pravidelné čištění, odstranění nečistot a kontrola jejich upevnění. S správnou péčí mohou nášlapy vydržet mnoho let a zajistit bezpečnost schodů.
Číst více
Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy mají každý své výhody a nevýhody, co se týče údržby a hygieny. Koberce jsou pohodlné a pomáhají zachytávat prach, ale potřebují pravidelnou údržbu. Podlahy jsou snadnější na úklid, ale prach se na nich může vířit. Co byste si vybrali do svého domova?
Číst více