Jaký koberec vybrat, pokud máte doma domácí mazlíčky?

 Aktualizováno:

Máte doma psa, kočku nebo dokonce králíka, kteří jsou pány vašeho obýváku? Pak jistě víte, že výběr správného koberce může být stejně náročný jako rozhodování, který mazlíček dostane nejlepší místo na gauči. Pojďme se podívat, jaký koberec je ideální pro domov plný chlupatých radostí.

Proč je koberec vhodný i pro domácnosti s mazlíčky

Než se ponoříme do světa materiálů a údržby, je dobré si uvědomit, že koberce nejsou nepřítelem domácích mazlíčků. Naopak mohou být skvělým doplňkem, který poskytuje pohodlí a teplo. Koberce tlumí hluk, což oceníte při dovádění vašeho mazlíčka, a mohou být i stylovým prvkem domova. Takže, jaký koberec je ten pravý?

Máte psa nebo kočku?

Materiály, které odolají i těm nejdivočejším mazlíčkům

  1. Polyamid: je jako ten neúnavný kamarád, který vždy vydrží nejdéle na party. Tento materiál je známý svou odolností a snadnou údržbou. Navíc je odolný vůči skvrnám, což oceníte, pokud váš mazlíček zanechává „drobné nehody“.
  2. Polypropylen: je další skvělá volba. Je měkký, odolný proti skvrnám a cenově dostupný. V případě polypropylenu (někdy se označuje pouze PP) se doporučuje zkontrolovat, zda má koberec antistatickou úpravu, aby se na něm nezachytávaly chlupy. Vyhněte se variantě materiálu značené BCF. Lepší je pořídit úpravu polypropylenu s názvem Heatset nebo Frisé. Možná úplně nejlepším nápadem jsou bezvlasé koberce typu bouclé, které se snadno čistí.
  3. Vlna: je tou pravou volbou, pokud chcete něco luxusního a přírodního. Je odolná a přirozeně odpuzuje nečistoty. Ale pozor, vlna může být dražší a vyžaduje trochu více péče. Připravte se na to, že váš mazlíček si ji oblíbí jako své nové oblíbené místo na spaní.
Materiály koberců vhodné, pokud máte domácí mazlíčky

Kusový koberec nebo metráž?

Kusové koberce jsou skvělé, pokud chcete dodat místnosti šmrnc a zároveň mít možnost je snadno vyčistit nebo vyměnit. Jsou ideální pro zóny, kde váš mazlíček nejraději relaxuje. Volte raději koberce s kratším vlasem a vyšší hustotou, které vás odmění možností snadno se nechat vyčistit.

Koberce na míru (metrážové koberce) jsou vhodné pro celoplošné pokrytí místnosti. Nabízejí konzistentní vzhled a pocit pohodlí. Můžete je také vybrat s různými úrovněmi odolnosti vůči skvrnám a opotřebení, což je ideální pro domovy s mazlíčky. Doporučujeme polyamidové koberce s nízkým vlasem nebo smyčkou.

Kusový nebo metrážový koberec?

Jaký typ vlasu mám s ohledem na mazlíčka vybrat?

Smyčkový vlas

Výhody:
  • Smyčkový vlas je obecně odolnější proti opotřebení.
  • Snadno se čistí a je odolný vůči skvrnám.
  • Dobře odolává zátěži a je ideální pro frekventované prostory.
Nevýhody:
  • Pokud má mazlíček ostré drápy, může vytahovat smyčky, což vede k poškození koberce.
Koberec se smyčkovým vlasem?

Střižený vlas

Výhody:
  • Měkký a pohodlný povrch, který je příjemný na dotek.
  • Menší pravděpodobnost, že se drápy domácích mazlíčků zachytí a poškodí koberec.
Nevýhody:
  • Méně odolný vůči opotřebení než smyčkový vlas.
  • Může být náchylnější k zachytávání nečistot a zvířecích chlupů.
Koberec se střiženým vlasem

Jakou výšku vlasu mám zvolit?

Nízký vlas

Výhody:
  • Snadnější údržba a čištění, protože nečistoty a chlupy nemají kam zapadnout.
  • Vysoká odolnost vůči opotřebení, vhodná pro prostory s vysokým provozem.
Nevýhody:
  • Méně měkký a pohodlný než koberce s vyšším vlasem.
Koberec s nízkým vlasem

Středně vysoký vlas

Výhody:
  • Kompromis mezi pohodlím a snadnou údržbou.
  • Dostatečně měkký pro pohodlí, ale stále relativně snadno čistitelný.
Nevýhody:
  • O něco náročnější na údržbu než koberce s nízkým vlasem.
Koberec se středně vysokým vlasem

Vysoký vlas

Výhody:
  • Velmi měkký a pohodlný, ideální pro místa, kde si mazlíčci rádi lehnou.
Nevýhody:
  • Náročnější na údržbu a čištění, protože nečistoty a chlupy mohou snadno zapadnout.
  • Může být méně odolný vůči opotřebení a těžšímu provozu.
Koberec s vysokým vlasem

Doporučení

Nejlepší volbou pro domácnosti s domácími mazlíčky je koberec s nízkým nebo středně vysokým smyčkovým vlasem. Tento typ koberce je odolný, snadno se čistí a udržuje a je méně náchylný k poškození drápy mazlíčků. Pokud dáváte přednost střiženému vlasu, zvolte variantu s nízkým nebo středně vysokým vlasem, která bude snadněji udržovatelná.

Doporučení jak vybrat koberec s domácími mazlíčky

Jak udržovat koberec v čistotě, když máte mazlíčky

  1. Pravidelné vysávání: Vysávejte koberec alespoň dvakrát týdně nebo i častěji, pokud váš mazlíček zanechává hodně chlupů. Použijte vysavač s HEPA filtrem a rotačním kartáčem, který si poradí s chlupy.
  2. Okamžité čištění skvrn: Nečekejte, až skvrna zaschne. Použijte čisticí prostředky vhodné pro koberce a otřete skvrnu jemně, aby nedošlo k poškození vláken. Na skvrnu nastříkejte kobercový čistič, nechte ho chvíli působit a poté jemným navlhčeným hadříkem krouživými pohyby skvrnu pomalu odstraňujte.
  3. Impregnace: Jak se říká – nejlepší ochranou je prevence a u impregnace to platí dvojnásob. Impregnaci je možné si objednat rovnou při koupi koberce. Tato neviditelná vrstva vytváří na povrchu koberce speciální membránu, která posílí jeho odolnost a chrání ho tak, aby se do něj vylité tekutiny nebo špína nevsakovaly a tím pádem zůstaly na povrchu.
  4. Pravidelná hloubková údržba: Jednou za čas si objednejte profesionální čištění koberců. Tím se odstraní hluboké nečistoty a bakterie, které se mohou v koberci usadit. Vybavení na hloubkové čištění koberce si buď můžete zapůjčit, nebo si můžete objednat čištění profesionální.
  5. Použití kobercových čisticích prostředků: Existuje mnoho speciálních čisticích prostředků určených pro koberce, které jsou šetrné k vláknům a zároveň účinné proti skvrnám a pachům. Budete-li potřebovat koberec znovu pěkně vyvonět, podívejte se na Aladinův Pacholap.

Tip na závěr

Nenechte své mazlíčky, aby vás odradili od pořízení koberce. Správně vybraný a udržovaný koberec může být skvělým doplňkem vašeho domova, který poskytuje pohodlí jak vám, tak vašim chlupatým kamarádům. A pamatujte, život s mazlíčky je plný radostí (a sem tam nějakého toho chlupu navíc). A pokud se něco pokazí? Vždycky můžete říct, že to byla "umělecká úprava" vašeho čtyřnohého designéra!

Jak udržovat koberec v čistotě, když máte mazlíčky
Jak čistit koberce s domácími mazlíčky

Další články z kategorie Aladinův rádce

Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

 

Vystěrkování podlahy před pokládkou podlahové krytiny zajišťuje rovný, stabilní a vlhkosti odolný povrch, což je klíčové pro prodloužení životnosti krytiny. Proces je doporučován pro většinu typů podlah, zvláště u materiálů jako vinyl nebo laminát, které vyžadují dokonale rovný podklad. I když stěrkování zvládne šikovný kutil, je dobré zvážit profesionální pomoc, protože nesprávné provedení může zkazit celkový výsledek.
Číst více
Jak pečovat o nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce

Jak pečovat o nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce

 

Pro zachování funkčnosti a estetiky nášlapů na schody je klíčová pravidelná údržba. Důležité je pravidelné čištění, odstranění nečistot a kontrola jejich upevnění. S správnou péčí mohou nášlapy vydržet mnoho let a zajistit bezpečnost schodů.
Číst více
Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy mají každý své výhody a nevýhody, co se týče údržby a hygieny. Koberce jsou pohodlné a pomáhají zachytávat prach, ale potřebují pravidelnou údržbu. Podlahy jsou snadnější na úklid, ale prach se na nich může vířit. Co byste si vybrali do svého domova?
Číst více