Jak pečovat o nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce

 Aktualizováno:

Nášlapy na schody jsou skvělým doplňkem, který zvyšuje bezpečnost a estetiku vašich schodů. Aby však zůstaly krásné a funkční co nejdéle, je důležité se o ně správně starat. Připravili jsme pro vás jednoduchý a neformální průvodce, jak pečovat o kobercové, gumové a hliníkové nášlapy.

Kobercové nášlapy

Pravidelné vysávání

Kobercové nášlapy je třeba pravidelně vysávat, aby se odstranil prach a nečistoty. Použijte vysavač s nástavcem na koberce a pečlivě vysajte celý povrch nášlapů. Vysávání by mělo probíhat alespoň jednou týdně, zvláště ve frekventovaných domácnostech. Pro nášlapy s vyšším vlasem používejte vysavač bez rotačního kartáče.

Čištění skvrn

Pokud se na kobercových nášlapech objeví skvrny, je důležité je co nejdříve odstranit. Použijte jemný čisticí prostředek určený na koberce a jemně skvrnu vytřete měkkým hadříkem nebo houbou. Vyhněte se příliš silnému tření, které by mohlo poškodit vlákna koberce.

Hluboké čištění

Jednou za čas, ideálně každých šest měsíců, doporučujeme provést hloubkové čištění kobercových nášlapů. Můžete si najmout profesionální úklidovou službu nebo použít parní čistič, který pronikne hluboko do vláken a odstraní skryté nečistoty a bakterie.

Čištění kobercových nášlapů

Gumové nášlapy

Pravidelné mytí

Gumové nášlapy jsou nejjednodušší na údržbu. Pravidelně je omývejte teplou vodou a jemným mýdlem. Použijte měkký kartáč nebo hadřík a pečlivě očistěte celý povrch nášlapů. Mytí by mělo probíhat alespoň jednou týdně nebo častěji, pokud jsou nášlapy vystaveny intenzivnímu provozu.

Odstranění nečistot

Pokud se na gumových nášlapech nahromadí nečistoty nebo bláto, můžete je odstranit pomocí vody z hadice nebo tlakové myčky. Dbejte na to, aby byl tlak vody dostatečný pro odstranění nečistot, ale zároveň ne příliš silný, aby nedošlo k poškození nášlapů.

Kontrola a údržba

Pravidelně kontrolujte stav gumových nášlapů. Hledejte praskliny, opotřebení nebo jiné poškození. Pokud zjistíte nějaké vady, vyměňte poškozené nášlapy za nové, aby byla zachována bezpečnost a funkčnost schodů.

Čištění gumových nášlapů

Hliníkové nášlapy

Pravidelné čištění

Hliníkové nášlapy je třeba pravidelně čistit, aby si udržely svůj lesk a vzhled. Použijte měkký hadřík a jemný čisticí prostředek na kov. Vyhněte se abrazivním (hrubým) čisticím prostředkům, které by mohly povrch poškrábat.

Odstranění skvrn a oxidace

Pokud se na hliníkových nášlapech objeví skvrny nebo oxidace, můžete použít speciální čisticí prostředek na hliník. Naneste prostředek na postižené místo a jemně vyleštěte měkkým hadříkem. Tento postup pomůže obnovit lesk a vzhled hliníkových nášlapů.

Údržba a ochrana

Aby hliníkové nášlapy zůstaly v dobrém stavu, doporučujeme je pravidelně ošetřovat ochranným prostředkem na kov. Tento prostředek vytváří ochrannou vrstvu, která zabrání oxidaci a usazování nečistot.

Čištění hliníkových nášlapů

Kontrola, jestli nášlapy opravdu drží

V neposlední řadě bychom určitě doporučili jednou za čas manuálně zkontrolovat, jestli nášlapy stále drží dobře zafixované, aby časem nedošlo k uvolnění některého z nášlapů. Stačí, když s nášlapy zkusíte rukou zahýbat a pozorovat, jestli nášlap není náhodou uvolněný. Pokud ano, důrazně doporučujeme ho strhnout a nalepit znovu za pomoci zvýšeného množství oboustranné pásky nebo lepidla ve spreji.

Závěr

Péče o nášlapy na schody není složitá, ale vyžaduje pravidelnost a pozornost. Ať už máte kobercové, gumové nebo hliníkové nášlapy, správná údržba vám pomůže udržet je v dobrém stavu a zajistit, že vaše schody budou bezpečné a esteticky příjemné.

Udělejte si čas na pravidelnou údržbu a nášlapy vám budou sloužit po mnoho let!

Kontrola upevnění nášlapu
Podívejte se na všechny nášlapy na schody

Další články z kategorie Aladinův rádce

Jaký koberec vybrat, pokud máte doma domácí mazlíčky?

Jaký koberec vybrat, pokud máte doma domácí mazlíčky?

 

Pro domácnosti s mazlíčky je skvělou volbou odolný a snadno udržovatelný koberec, který zvládne i všechny chlupaté radosti. Důležité je myslet na praktičnost – koberec by měl být nenáročný na čištění a odolný vůči nečistotám. S trochou péče se z něj stane pohodlné místo, které si zamilujete vy i vaši čtyřnozí kamarádi.
Číst více
Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

 

Vystěrkování podlahy před pokládkou podlahové krytiny zajišťuje rovný, stabilní a vlhkosti odolný povrch, což je klíčové pro prodloužení životnosti krytiny. Proces je doporučován pro většinu typů podlah, zvláště u materiálů jako vinyl nebo laminát, které vyžadují dokonale rovný podklad. I když stěrkování zvládne šikovný kutil, je dobré zvážit profesionální pomoc, protože nesprávné provedení může zkazit celkový výsledek.
Číst více
Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy mají každý své výhody a nevýhody, co se týče údržby a hygieny. Koberce jsou pohodlné a pomáhají zachytávat prach, ale potřebují pravidelnou údržbu. Podlahy jsou snadnější na úklid, ale prach se na nich může vířit. Co byste si vybrali do svého domova?
Číst více