Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 Aktualizováno:

Při výběru podlahové krytiny je jedním z primárních faktorů, které byste měli zvážit, náročnost na údržbu. Koberce a podlahy z PVC či vinylu mají své specifické výhody a nevýhody, pokud jde o údržbu, hygienu a vliv na kvalitu vzduchu v místnosti. A pozor – mezi lidmi koluje spoustu předsudků ohledně praktičnosti mezi koberci a podlahami. Jaké to jsou? Pojďme se podívat na to, co můžete očekávat od každého typu podlahy, a podpořit to několika relevantními studiemi.

Aladin boří mýty

Podlaha je hygieničtější a čistší, než koberec

Častokrát je koberec naopak hygieničtější, a to díky tomu, že mnohem efektivněji dokáže zabránit víření prachu a mikro částic v místnosti.

Vysvětlení

Koberce, ostatně jako všechny podlahové krytiny, vyžadují pravidelnou údržbu, aby vypadaly dobře a byly hygienické, ale paradoxně to u koberců není až tak žhavé téma jako u podlah. Koberec má totiž tu vlastnost, že snadno pohlcuje prach a nečistoty, které by se jinak alespoň částečně pohybovaly ve vzduchu v místnosti. A ano, jedná se i o malé mikro částečky, které okem nevidíte. Při použití koberce tak nedochází k takovému víření jako u podlah.

Lze tedy říct, že pokud podlahu pečlivě nevytíráte a neuklízíte každý den, je tady vysoká pravděpodobnost, že koberec vám lépe poslouží, co se týče hygieny a čistoty ovzduší v místnosti.

Nekonečný souboj mezi kobercem a podlahou

Koberec

Údržba

Pravidelné vysávání je nezbytné pro odstranění prachu, nečistot a alergenů.

Aladin boří mýty

Čím víc se koberec vysává, tím více se opotřebovává.

Vysávání naopak koberci pomáhá a zlepšuje stav vlasu

Vysvětlení: Pravidelné vysávání pomáhá narovnat vlas koberce, protože jinak má koberec po čase tendenci si lehat. Koberec se vysáváním pročistí, zbaví se prachu a nečistot, čímž se obnoví i jeho barevnost. To všechno jsou věci, které mu přispějí pro jeho dlouhověkost.

Mám vysávat s rotačním kartáčem nebo bez

Obecně vzato koberce s krátkým až středním vlasem (cca do 1,5 cm) doporučujeme vysávat s rotačním kartáčem, který pomůže vlas narovnat a důkladněji ho vyčistit.

Koberce s delším vlasem častokrát není možné vysávat s rotačním kartáčem, protože se na něj vlas může namotávat, takže zde si vystačíme bez něj.

Koberec

To všechno zní skvěle pro koberec, ale musí tam být nějaké nevýhody

Koberec oproti podlaze pohoří např. co se týká jakýchkoliv skvrn nebo vylitých tekutin. Zatímco u podlah to ve většině případů není žádný problém a snadno se skvrny zbavíte, u koberce už musíte rychle reagovat, používat speciální čistič a pokud se skvrna nechá zaschnout, existuje zde riziko, že po ní zůstane nenápadná známka.

Kromě toho je třeba koberec jednou za čas, např. jednou za rok, profesionálně vyčistit, aby se odstranily hluboko usazené nečistoty a skvrny. Náročnost na údržbu se může lišit podle typu koberce a délky vlasu – např. koberce s dlouhým vlasem jsou náročnější na údržbu, než koberce s krátkým vlasem.

Prach a alergeny

Koberce mohou zachytávat prach, nečistoty a alergeny, což může být výhodné pro osoby trpící alergiemi nebo astmatem. Studie ukázaly, že koberce mohou působit jako filtr, který zachytává mikro částečky z ovzduší. To má významný vliv na zlepšení kvality vzduchu v místnosti, pokud jsou koberce pravidelně a důkladně čištěny.

Hygiena

Pravidelné čištění a vysávání jsou nezbytné pro udržení koberců čistých a hygienických. V závislosti na používání se doporučuje koberec vysávat minimálně jednou, ideálně 2–3x týdně. Nezapomínejte však, že pořád platí jedno – pro udržení stejné úrovně hygieny je potřeba podlahu vytírat zhruba tak 2x častěji, než vysávat koberec.

Údržba koberce

Podlahy (PVC, Vinyl atd.)

Údržba

Podlahy z PVC a vinylu jsou obecně jednodušší na údržbu než koberce. Pravidelné zametání a vytírání jsou obvykle dostatečné k udržení těchto podlah čistých. Na rozdíl od koberců nepotřebují PVC a vinylové podlahy profesionální čištění. Jsou odolné vůči skvrnám a vodě, což je činí ideálními pro kuchyně, koupelny a další oblasti s vysokým provozem.

Prach a alergeny

Podlahy z PVC a vinylu nezachytávají prach a nečistoty, což znamená, že tyto částice mohou snadněji vířit ve vzduchu. To může být nevýhodou pro osoby trpící alergiemi nebo astmatem, protože částice zůstávají v oběhu v místnosti. Přestože tyto podlahy lze snadno čistit, je důležité při údržbě používat čistič a provádět údržbu často – několikrát do týdne nebo ideálně každý den, aby se zachoval vysoký hygienický standard.

Hygiena

PVC a vinylové podlahy jsou velmi hygienické, snadno se čistí, ale je třeba je čistit často. Díky jejich neporéznímu povrchu se na nich nehromadí nečistoty a bakterie.

Podlaha

Závěr

Při rozhodování mezi koberci, PVC či vinylovými podlahami byste měli zvážit své priority a životní styl. Pokud hledáte snadnou údržbu a vysokou hygieničnost, PVC a vinylové podlahy jsou vynikající volbou. Připravte se však na častější zametání nebo vytírání, jinak se vám v místnosti pomalu začne vířit prach.

Pokud však preferujete měkký, pohodlný a teplý povrch, který když na to přijde, může být náročnější na údržbu, ale nemusíte se o něj starat tak často, koberce mohou být tou pravou volbou.

Studie a odborné zdroje jasně ukazují, že tvrdé podlahy, jako jsou PVC a vinyl, za podmínky, že se často uklízí, jsou hygieničtější. Na druhou stranu, koberce poskytují pohodlí, teplo a estetický vzhled, automaticky zadržují prach, aby se nevířil v místnosti, ale mohou být náchylnější na skvrny a jednou za čas je doporučeno provést jejich hloubkové čištění.

Doufáme, že vám tento přehled pomůže při rozhodování a že najdete tu nejlepší podlahovou krytinu pro váš domov, která bude nejen krásná, ale i praktická a zdravá pro vaše prostředí.

Reference

  1. Noorian, N., Sugano, S., Bluyssen, P. (2022). Impact of Carpets on Indoor Air Quality. Applied Sciences, 12(24), 12989. Zobrazit studii
  2. Causer, S., Shorter, C., Sercombe, J. (2006). Effect of floorcovering construction on content and vertical distribution of house dust mite allergen. Journal of Occupational and Environmental Hygiene, 3(4), 161-D45. Zobrazit studii
Závěr bitvy mezi kobercem a podlahou

Další články z kategorie Aladinův rádce

Vliv světla na barvu koberce a podlahy: Co byste měli vědět

Vliv světla na barvu koberce a podlahy: Co byste měli vědět

 

Světlo hraje zásadní roli v tom, jak vnímáme barvy koberce a podlahy, a může výrazně změnit jejich vzhled oproti tomu, co vidíme v obchodě. Různé typy světla (přirozené, umělé) a jeho teplota ovlivňují intenzitu a odstín barev, takže to, co vypadá skvěle pod jedním osvětlením, může v jiném prostředí působit jinak. Při výběru je proto důležité zohlednit světelné podmínky místnosti, kde bude koberec či podlaha umístěna.
Číst více
Podkladové vrstvy PVC

Podkladové vrstvy PVC

 

Nevíte, jak vybrat tu správnou PVC podlahu pro váš domov? Podkladová vrstva hraje klíčovou roli v tom, jak bude podlaha odolná, pohodlná a kde ji můžete položit. Každý typ má své výhody a hodí se do jiných místností. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak najít tu nejlepší volbu právě pro vás!
Číst více
K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

 

Vyrovnávací lišty jsou takoví hrdinové v pozadí, kteří zajišťují, že přechody mezi podlahami jsou hladké, bezpečné a vypadají skvěle. Kromě toho chrání hrany podlahy před poškozením a zvyšují její životnost. Stačí si jen vybrat správný materiál a barvu, aby lišta perfektně zapadla do vašeho interiéru a splnila svůj úkol.
Číst více