Vliv světla na barvu koberce a podlahy: Co byste měli vědět

 Aktualizováno:

Když vybíráme nový koberec nebo podlahu, obvykle se soustředíme na vzor, materiál a barvu. Ale často opomíjeným faktorem je světlo, které má zásadní vliv na to, jak barva podlahy či koberce vypadá v reálu. Světlo totiž může dramaticky změnit vnímání barev, a to, co vypadá skvěle v obchodě, může doma působit úplně jinak. V tomto článku se podíváme na to, jak teplota světla ovlivňuje barvu koberce a podlahy, a proč je důležité brát v úvahu světelné podmínky ve vašem domově.

Teplota světla a její vliv na barvy

Světlo má různé teploty, které se měří v kelvinech (K). Tyto teploty ovlivňují, jak vnímáme barvy. Zde je několik základních kategorií teploty světla:

  • Teplé světlo (2700 K – 3000 K)

    Teplé světlo má žlutý až oranžový odstín a často se používá v obytných místnostech, kde vytváří útulnou atmosféru. Toto světlo může způsobit, že barvy vypadají teplejší a méně výrazné. Například modré a zelené odstíny mohou vypadat tlumenější, zatímco červené a oranžové tóny budou zvýrazněny.
  • Neutrální světlo (3500 K – 4100 K)

    Neutrální světlo má vyváženější bílý tón a je často používáno v komerčních prostorech a kancelářích. Tento typ světla má menší vliv na zkreslení barev, což znamená, že barvy budou vypadat přirozeněji.
  • Studené světlo (5000 K – 6500 K)

    Studené světlo má modravý odstín a nejvíce se podobá dennímu světlu. Tento typ světla zvýrazňuje modré a zelené odstíny, zatímco červené a oranžové mohou působit chladněji. Studené světlo je ideální pro prostory, kde je třeba přesně rozlišovat barvy, například v ateliérech nebo dílnách.
Teplota světla a její vliv na barvy

Jak světelné podmínky doma ovlivňují vzhled koberce a podlahy

V domácnostech často nemáme k dispozici ideální denní světlo po celý den. Běžně používáme umělé osvětlení, které může výrazně ovlivnit vzhled našeho interiéru. Zde je několik tipů, jak světelné podmínky ovlivňují barvu koberce a podlahy:

Denní světlo

Pokud máte v místnosti dostatek přirozeného světla, barvy koberce a podlahy budou vypadat nejvěrněji. Přirozené světlo se však během dne mění, což může způsobit, že barvy budou vypadat odlišně ráno, odpoledne a večer. Např. jižní světlo může způsobit, že barvy budou jasnější a živější, zatímco severní světlo může způsobit, že barvy budou chladnější a tlumenější.

Umělé osvětlení

Většina domácností se spoléhá na umělé osvětlení, které může značně ovlivnit vnímání barev. Teplé žárovky mohou způsobit, že barvy vypadají žlutě nebo oranžově, zatímco studené zářivky mohou způsobit, že barvy budou vypadat modře nebo zeleně. Při výběru koberce nebo podlahy je důležité vzít v úvahu typ osvětlení, které používáte v místnosti, kde bude podlaha instalována.

Jak světelné podmínky doma ovlivňují vzhled koberce a podlahy

Nenechte se zmást intenzitou světla

Intenzita světla hraje klíčovou roli při výběru koberců a podlahových krytin. Při výběru vzorků na e-shopu nebo na prodejně jsou koberce a podlahy obvykle velmi dobře osvětlené (ať už na fotografii nebo v reálu), což může způsobit, že vybrané vzorky vypadají světlejší a barvy živější, než jak se budou jevit u vás doma, a na to je potřeba myslet. Doma je světlo často méně intenzivní a má jinou teplotu chromatičnosti, což může vést k tomu, že podlahová krytina bude působit tmavší, než jak se jevila na prodejně.

U většiny našich koberců a podlah vám rádi pošleme poštou vzorek zdarma, abyste si mohli udělat co nejlepší představu o kvalitě materiálu a odstínu barvy, a vyzkoušet si tak, jak bude vypadat v konkrétním nasvícení vaší místnosti. Pokud vybíráte na prodejně, dobře může také posloužit, když si vzorky vezmete ven – podívat se na ně v přirozeném světle, pokud je ta možnost.

Nenechte se
    zmást intenzitou světla

Pozor - některé koberce klamou tělem

Intenzita světla a úhel pohledu hrají důležitou roli při výběru koberců, zejména těch s lesklým vlasem, jako jsou koberce z viskózy, nebo některé z polyesteru či polyamidu. Tyto koberce mohou vypadat barevně odlišně v závislosti na tom, z jaké strany se na ně díváte. Je to způsobeno tím, jakým směrem leží vlas koberce, což ovlivňuje, jak se světlo odráží a jaký odstín vidíte.

Pro příklad: když si vezmete např. některý modrý viskózový koberec a podíváte se na něj z jedné strany, uvidíte ho jako tyrkysový, světlý a výrazný. Když zůstanete stát na tom samém místě a koberec pouze otočíte o 180 stupňů, tak najednou může ztmavnout, odstíny budou mnohem hlubší a barva se může blížit námořnické modré.

Lesklé koberce mají také tendenci vytvářet tzv. mapy. Ty se objeví, když přejetím ruky po vlasu změníte směr vlasu, což vytvoří oblasti s trochu jiným odstínem barvy než zbytek koberce. Některým lidem se tento efekt líbí, jiným může vadit. Proto je dobré si to uvědomit při výběru.

Některé koberce klamou tělem

Jak zohlednit vliv světla při výběru koberce nebo podlahy

Vzorky v různém světle

Při výběru nového koberce nebo podlahy je dobré vzít si domů vzorky a sledovat je v různých světelných podmínkách. Podívejte se na vzorek ráno, odpoledne a večer, abyste viděli, jak se barva mění. Také vyzkoušejte různé typy umělého osvětlení, které máte doma.

Aladinův tip

Vzorky zdarma

U většiny našich produktů Vám pošleme vzorky koberců a podlah zdarma poštou, takže si můžete v klidu doma barevnost vyzkoušet a zkontrolovat si i kvalitu materiálu.

Kombinace světel

Zvažte kombinaci různých typů osvětlení ve vašem domově, abyste minimalizovali zkreslení barev. Můžete kombinovat teplé a studené světlo, aby barvy vypadaly co nejpřirozeněji. Např. v obývacím pokoji můžete použít teplé světlo pro večerní atmosféru a studené světlo pro denní aktivity.

Profesionální poradenství

Pokud si nejste jisti, jaký typ osvětlení a barvu podlahy nebo koberce vybrat, neváhejte se poradit s odborníkem. Profesionální designéři a prodejci podlah vám mohou pomoci vybrat nejlepší kombinaci světla a barev pro váš interiér.

Závěr

Světlo má zásadní vliv na to, jak barvy koberce a podlahy vypadají ve vašem domově. Při výběru nového koberce nebo podlahy je důležité brát v úvahu světelné podmínky v místnosti, aby výsledný efekt byl přesně takový, jaký si představujete. Nezapomeňte testovat vzorky v různém světle a zvažte kombinaci různých typů osvětlení pro dosažení co nejlepšího výsledku.

Jak zohlednit vliv světla při výběru koberce nebo podlahy

Další články z kategorie Aladinův rádce

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy mají každý své výhody a nevýhody, co se týče údržby a hygieny. Koberce jsou pohodlné a pomáhají zachytávat prach, ale potřebují pravidelnou údržbu. Podlahy jsou snadnější na úklid, ale prach se na nich může vířit. Co byste si vybrali do svého domova?
Číst více
Podkladové vrstvy PVC

Podkladové vrstvy PVC

 

Nevíte, jak vybrat tu správnou PVC podlahu pro váš domov? Podkladová vrstva hraje klíčovou roli v tom, jak bude podlaha odolná, pohodlná a kde ji můžete položit. Každý typ má své výhody a hodí se do jiných místností. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak najít tu nejlepší volbu právě pro vás!
Číst více
K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

 

Vyrovnávací lišty jsou takoví hrdinové v pozadí, kteří zajišťují, že přechody mezi podlahami jsou hladké, bezpečné a vypadají skvěle. Kromě toho chrání hrany podlahy před poškozením a zvyšují její životnost. Stačí si jen vybrat správný materiál a barvu, aby lišta perfektně zapadla do vašeho interiéru a splnila svůj úkol.
Číst více