Podkladové vrstvy PVC

 Aktualizováno:

PVC podlahy jsou skvělou volbou pro mnoho domácností díky své odolnosti, snadné údržbě a široké škále designů. Při výběru ideální PVC podlahy byste měli zohlednit nejen estetiku, ale také typ podkladové vrstvy, která může výrazně ovlivnit celkové vlastnosti podlahy. Pojďme se podívat na různé druhy podkladů, které můžete u PVC podlah najít, a jaké výhody každý z nich nabízí.

Podkladové materiály:

Jaké jsou druhy podkladů PVC podlah

Filc – ideální do domácností, nesnese vodu

Filc je nejoblíbenější podklad do domácností. Jedná se o skvělou volbu pro ty, kteří hledají komfort a izolaci. Poskytuje výborné tepelné a zvukové izolační vlastnosti, což znamená, že lépe udrží teplo v místnosti a pomůže tlumit hluk. Filcová podložka také pomůže vyrovnávat drobné nerovnosti na podkladu. Ty se pak tak snadno nepropíší do horních vrstev PVC, což oceníte zejména při pokládce. Podlaha pod PVC tak nemusí být tak dokonale vyrovnaná jako u jiných krytin, a v případě drobných nerovností je PVC schopné se s nimi vyrovnat. Filc bychom tedy doporučili např. do ložnic, obývacích pokojů, dětských pokojů nebo kuchyní.

Pozor – filc není možné pokládat do prostor, kde ze spodní strany hrozí kontakt s vodou nebo kde je dlouhodobě zvýšená vlhkost jako např. koupelna. Po nasáknutí vodou filc ztrácí své vlastnosti, může se vám vytvořit plíseň, a bude tak nutné podlahu vyměnit.

Filc jako podklad PVC podlahy

Pěna – pružná, přilnavá, snese vodu

Pěnový podklad je další populární volbou pro PVC podlahy. Pěna poskytuje měkkost a pružnost, což z ní činí ideální volbu pro prostory, kde trávíte hodně času na nohou, jako jsou kuchyně a koupelny. Pěnový podklad také zlepšuje akustiku místnosti a nabízí určitou úroveň tepelné izolace, byť o trochu menší než filc. Tento podklad je vhodnější do místností, kde je vyšší vlhkost a teplotní nestabilita, protože pěna nesaje vodu, a nehrozí tak její degradace. Na druhou stranu pěna bývá měkčí než filc, a proto je i touto vrstvou opatřené PVC flexibilnější a obvykle ne tak odolné. Proto doporučujeme PVC s pěnovým podkladem vždy celoplošně podlepit.

Pěnový podklad PVC podlahy

Bez podkladu - vysoká zátěžovost

Některé PVC podlahy jsou nabízeny bez speciální podkladové vrstvy. Místo toho je zesílena vrchní nášlapná vrstva. Toto řešení se obvykle používá u zátěžových PVC, kde tolik nehraje roli pohodlnost podlahy, ale spíše její odolnost. Pokud máte hladký a rovný podklad, tato varianta může být pro vás tou pravou volbou. V opačném případě – když jsou na podkladu nerovnosti, je potřeba zajistit jeho vyhlazení např. provedením stěrky, jinak se vám PVC bude krabatit a vlnit, což je v zatěžovaných prostorech vysoce nežádoucí. PVC bez podkladu se často používá do kancelářských nebo průmyslových prostor, kde je podlaha vystavena vyšší zátěži. PVC bez podkladu si hravě poradí i s vodou, která mu nevadí. Pro domácí účely může být vhodné umístění např. chodba, halakoupelna, nebo kuchyň.

PVC podlaha bez podkladu vhodná do komerčních prostor

Jak si tedy vybrat?

Při výběru PVC podlahy zvažte, kde bude instalována a jaké vlastnosti od ní očekáváte. Filc je skvělý pro tepelnou a zvukovou izolaci a doporučuje se do většiny místností v domě mimo prostory, kde je riziko styku s vodou. Pěna poskytuje měkkost a pohodlí a s vodou si poradí. Bezpodkladové varianty jsou ideální pro zatěžované prostory, ale vyžadují velmi rovný povrch při pokládce.

Jak si vybrat PVC podlahu dle podkladu
Podívejte se na všechny PVC podlahy

Další články z kategorie PVC a lino

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy mají každý své výhody a nevýhody, co se týče údržby a hygieny. Koberce jsou pohodlné a pomáhají zachytávat prach, ale potřebují pravidelnou údržbu. Podlahy jsou snadnější na úklid, ale prach se na nich může vířit. Co byste si vybrali do svého domova?
Číst více
Vliv světla na barvu koberce a podlahy: Co byste měli vědět

Vliv světla na barvu koberce a podlahy: Co byste měli vědět

 

Světlo hraje zásadní roli v tom, jak vnímáme barvy koberce a podlahy, a může výrazně změnit jejich vzhled oproti tomu, co vidíme v obchodě. Různé typy světla (přirozené, umělé) a jeho teplota ovlivňují intenzitu a odstín barev, takže to, co vypadá skvěle pod jedním osvětlením, může v jiném prostředí působit jinak. Při výběru je proto důležité zohlednit světelné podmínky místnosti, kde bude koberec či podlaha umístěna.
Číst více
K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

 

Vyrovnávací lišty jsou takoví hrdinové v pozadí, kteří zajišťují, že přechody mezi podlahami jsou hladké, bezpečné a vypadají skvěle. Kromě toho chrání hrany podlahy před poškozením a zvyšují její životnost. Stačí si jen vybrat správný materiál a barvu, aby lišta perfektně zapadla do vašeho interiéru a splnila svůj úkol.
Číst více