🤗 Sleva až 32 % na metrážové koberce a podlahy. Využijte akci jen do 29. září!

Co je to linoleum? Přírodní volba pro vaši podlahu

 Aktualizováno:
       

Aladin boří mýty

Lino, linoleum a PVC není to samé!!!

Než se pustíme do samotného popisu linolea, potřebujeme uvést na pravou míru jednu důležitou věc. To, čemu se obecně mezi lidmi říká lino, nemusí být "linoleum", kterému se budeme věnovat v tomto článku. Lidově se slovem "lino" označují podlahy typu PVC – tzn. podlaha ze syntetického (umělého) materiálu, která se řeže z role. Toto lino, neboli PVC, je jedna z nejběžněji používaných a cenově dostupných podlahových krytin. Ale pozor – náš článek se věnuje linoleu, resp. originálnímu přírodnímu linu, což není to samé, o čemž si přečtete níže.

       

Linoleum je často opomíjeným, ale velmi praktickým a ekologickým materiálem pro podlahy. Jeho výhody sahají od dlouhé životnosti přes odolnost až po snadnou údržbu. Pokud hledáte podlahovou krytinu, která je šetrná k životnímu prostředí a zároveň vysoce funkční, linoleum by mohlo být právě to, co potřebujete. V tomto článku se podíváme na to, co linoleum vlastně je, jaké jsou jeho výhody, jak se vyrábí a kam se hodí nejlépe.

Lino,
        linoleum a PVC není to samé

Co je to linoleum

Linoleum je přírodní podlahová krytina, která se vyrábí z obnovitelných surovin. Jeho hlavními složkami jsou lněný olej, pryskyřice, dřevitá moučka, vápenec a přírodní pigmenty. Tyto suroviny jsou smíchány a naneseny na jutovou tkaninu, která tvoří základ linolea. Výsledkem je odolná a flexibilní podlahová krytina, která je nejen ekologická, ale také velmi praktická.

Výhody linolea:

  • Ekologický materiál
    Jednou z největších výhod linolea je jeho ekologičnost. Všechny suroviny použité při výrobě linolea jsou přírodní a obnovitelné. Navíc je linoleum biologicky rozložitelné, což znamená, že na konci své životnosti nezatěžuje životní prostředí.
  • Odolnost a dlouhá životnost
    Linoleum je známé svou odolností proti opotřebení. Jeho povrch je odolný vůči poškrábání a skvrnám, což z něj činí ideální volbu pro rušné domácnosti i komerční prostory. Při správné údržbě může linoleum vydržet mnoho let, aniž by ztratilo svůj původní vzhled.
  • Snadná údržba
    Snadno se čistí a udržuje, což je výhodné pro všechny typy prostor.
  • Antibakteriální vlastnosti
    Přirozeně odolné vůči bakteriím a plísním, což je ideální pro prostory se zvýšenou hygienou.
Linoleum je ekologický materiál

Kam se hodí linoleum

  1. Kuchyně: Linoleum je odolné vůči vodě a skvrnám, což ho činí ideální podlahou do kuchyně. Je také snadno čistitelné a hygienické, což je důležité v prostorách, kde se připravuje jídlo.
  2. Koupelny: Díky své odolnosti vůči vlhkosti a plísním je linoleum vhodné pro použití v koupelnách. Musí být však správně instalováno a utěsněno, aby se zabránilo pronikání vody do podkladu.
  3. Chodby a předsíně: Linoleum je odolné vůči opotřebení a snadno se udržuje, což ho činí vhodným pro prostory s vysokou frekvencí pohybu, jako jsou chodby a předsíně.
  4. Dětské pokoje: Přirozené antibakteriální vlastnosti linolea a jeho měkkost činí tento materiál ideálním pro dětské pokoje. Navíc je dostupný v široké škále barev a vzorů, což umožňuje kreativní design.
  5. Komerční prostory: V kancelářích, školách, nemocnicích a dalších komerčních prostorách je linoleum populární volbou díky své trvanlivosti, snadné údržbě a ekologickým vlastnostem.
  6. Obývací pokoje a ložnice: Lino může být také použito v obytných prostorách, kde jeho teplý a pružný povrch přispívá k pohodlí. Moderní linoleum je k dispozici v mnoha elegantních designech, které mohou doplnit jakýkoliv interiér.
Kam se hodí linoleum

Rozdíl mezi linoleem a PVC

Ještě jednou pro shrnutí – linoleum a PVC (polyvinylchlorid) jsou dva často zaměňované materiály, které se používají jako podlahové krytiny. Aby toho nebylo málo, tak krytině PVC se často lidově říká "lino". Přestože mohou vypadat podobně, mají několik zásadních rozdílů. Oba materiály jsou odolné a snadno se udržují, ale linoleum je přirozeně antibakteriální a má dlouhou životnost, která může při správné údržbě dosáhnout 20 až 40 let. PVC podlahy, jsou často odolnější vůči vodě a vlhkosti než linoleum, což je činí vhodnými pro vlhčí prostředí, ale jejich životnost může být kratší. Ve prospěch PVC však hovoří i cena, která často může být výrazně nižší.

Rozdíl mezi linoleem a PVC

Shrnutí

Linoleum je všestranný a ekologický podlahový materiál, který se hodí do různých typů prostor díky své odolnosti, snadné údržbě a hygienickým vlastnostem. Je vhodné pro kuchyně, koupelny, chodby, dětské pokoje, komerční prostory, ale také pro obývací pokoje a ložnice. Pokud hledáte přírodní a trvanlivou podlahu, linoleum je výbornou volbou.

Shrnutí informací o linoleu

Další články z kategorie PVC a lino

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy mají každý své výhody a nevýhody, co se týče údržby a hygieny. Koberce jsou pohodlné a pomáhají zachytávat prach, ale potřebují pravidelnou údržbu. Podlahy jsou snadnější na úklid, ale prach se na nich může vířit. Co byste si vybrali do svého domova?
Číst více
Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

 

Výběr podlahové lišty je klíčovým krokem při dokončování interiéru, který může výrazně ovlivnit celkový vzhled místnosti. Zvažte, zda chcete opticky zvětšit nebo zmenšit prostor, a vyberte lišty v kontrastní nebo stejné barvě jako podlaha, aby odpovídaly vašemu designovému záměru.
Číst více
Vliv světla na barvu koberce a podlahy: Co byste měli vědět

Vliv světla na barvu koberce a podlahy: Co byste měli vědět

 

Světlo hraje zásadní roli v tom, jak vnímáme barvy koberce a podlahy, a může výrazně změnit jejich vzhled oproti tomu, co vidíme v obchodě. Různé typy světla (přirozené, umělé) a jeho teplota ovlivňují intenzitu a odstín barev, takže to, co vypadá skvěle pod jedním osvětlením, může v jiném prostředí působit jinak. Při výběru je proto důležité zohlednit světelné podmínky místnosti, kde bude koberec či podlaha umístěna.
Číst více