😮 Ušetřete až 50 % s Nákupy Ona Dnes! Jen do neděle nebo vyprodání zásob.

Jak vybrat dřevěnou podlahu pro váš útulný domov

 Aktualizováno:

Pro milovníky přírodních materiálů, útulnosti a nadčasovosti je dřevo skvělá volba. Dodává prostoru hřejivost a přírodní krásu, kterou nedokáže napodobit žádný jiný materiál. Při výběru dřevěné podlahy je ale třeba zvážit několik důležitých faktorů. Jen tak budete s výsledkem skutečně spokojeni. Přečtěte si, jak vybrat dřevěnou podlahu přesně pro vás.

Správný typ dřeva

Každý typ dřeva má specifické vlastnosti, které ovlivňují jeho vzhled, odolnost a cenu. Dub je například velmi tvrdý a odolný, a proto je ideální do rušných domácností, kde je větší provoz. Jasan má světlou, jasnou barvu, která dokáže místnost opticky zvětšit. Naopak ořech nabízí tmavší, bohaté tóny, které vyvolávají dojem luxusu. Pokud hledáte něco exotického, zvažte teak nebo mahagon, které nabízí jedinečné barvy a texturu. Jejich nevýhodou je vyšší cena.

Výběr správného typu dřeva

Dýha nebo masiv

Vybírat můžete ze dvou hlavních typů podlah: masivní a vrstvené (dýhované). Masivní dřevěné podlahy jsou vyrobeny z jednoho kusu dřeva, a tak je můžete po čase zase přebrousit, aby vypadaly jako nové. Brousit masivní podlahu můžete opakovaně, což prodlužuje její životnost až na desítky let. Na druhou stranu je masiv nákladnější na pořízení.

Vrstvené podlahy jsou složeny z několika vrstev dřeva lepených na sebe, což zvyšuje jejich stabilitu a snižuje náchylnost k deformacím způsobeným vlhkostí. Vrstvené podlahy jsou obvykle levnější a snadněji se instalují. Jsou vhodné pro podlahové vytápění a prohřívají se rychleji než masivní dřevo. Od masivu jsou k nerozeznání, ale mohou být citlivější na poškození a nelze je přebrousit.

Výběr mezi dýhou nebo masivem

Povrchová úprava

Povrchová úprava dřeva má za úkol dřevo chránit při užívání. Ovlivňuje nejen vlastnosti podlahy, ale i výsledný vzhled dřeva: jestli je povrch lesklý, nebo matný. V rámci povrchových úprav lze dřevo lakovat, olejovat nebo voskovat. Lakované podlahy jsou velmi odolné a snadno se čistí, ale mohou mít lesklý povrch, což nemusí každému vyhovovat. Olejované podlahy mají přirozenější vzhled a jsou příjemné na dotek, ale vyžadují pravidelnou údržbu. Voskované podlahy kombinují výhody obou předchozích úprav, ale jsou méně odolné vůči vodě a skvrnám.

Výběr povrchové úpravy dřevěné podlahy

Barva a vzor

Obecně můžeme říct, že tmavé podlahy dodají místnosti hloubku a útulnost, naopak světlé podlahy jí přidají na prostornosti a svěžesti. Co se týče vzoru, vybírejte podle toho, co s vámi ladí. Někoho zaujme klasický parketový vzor či vzor rybí kosti, jiný preferuje široká prkna, která dodají prostoru rustikální vzhled.

Výběr barvy a vzoru dřevěné podlahy

Shrnutí

Dřevěná podlaha je nadčasově krásná, hodí se do takřka jakéhokoli interiéru a chůze po tomhle přírodním materiálu se vám bude líbit. Dřevěná podlaha je příjemná na dotek, pocitově teplá a může vydržet až desetiletí. Na druhou stranu bývá její pořízení poměrně nákladné a tento typ podlahy je také náročnější na údržbu. Dřevo je citlivé na vlhkost, a když na něj něco vylijete, je třeba louži hned setřít. Pozor také na mechanické poškození – psí drápy, dětské odrážedlo, ostré kamínky nebo posunování nábytku mohou na povrchu dřevěné podlahy zanechat vrypy, které vás budou mrzet. Pokud ale budete opatrní, bude vám dřevěná podlaha dělat radost.

Jak vybrat dřevěnou podlahu
Podívejte se na všechny dřevěné podlahy

Další články z kategorie Aladinův rádce

Jaký koberec vybrat, pokud máte doma domácí mazlíčky?

Jaký koberec vybrat, pokud máte doma domácí mazlíčky?

 

Pro domácnosti s mazlíčky je skvělou volbou odolný a snadno udržovatelný koberec, který zvládne i všechny chlupaté radosti. Důležité je myslet na praktičnost – koberec by měl být nenáročný na čištění a odolný vůči nečistotám. S trochou péče se z něj stane pohodlné místo, které si zamilujete vy i vaši čtyřnozí kamarádi.
Číst více
Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

 

Vystěrkování podlahy před pokládkou podlahové krytiny zajišťuje rovný, stabilní a vlhkosti odolný povrch, což je klíčové pro prodloužení životnosti krytiny. Proces je doporučován pro většinu typů podlah, zvláště u materiálů jako vinyl nebo laminát, které vyžadují dokonale rovný podklad. I když stěrkování zvládne šikovný kutil, je dobré zvážit profesionální pomoc, protože nesprávné provedení může zkazit celkový výsledek.
Číst více
Jak pečovat o nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce

Jak pečovat o nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce

 

Pro zachování funkčnosti a estetiky nášlapů na schody je klíčová pravidelná údržba. Důležité je pravidelné čištění, odstranění nečistot a kontrola jejich upevnění. S správnou péčí mohou nášlapy vydržet mnoho let a zajistit bezpečnost schodů.
Číst více