🤗 Sleva až 32 % na metrážové koberce a podlahy. Využijte akci jen do 29. září!

Jak se starat o kobercové čtverce

 Aktualizováno:

Kobercové čtverce vám budou dělat radost doma i v kanceláři. Jsou flexibilní, odolné, dobře se udržují a snadno instalují. Aby vypadaly stále skvěle a sloužily vám co nejdéle, je důležité o ně správně starat. Přečtěte si, jak dát kobercovým čtvercům potřebnou péči.

Co kobercové čtverce potřebují

Pravidelné vysávání

Stejně jako u klasických koberců, pravidelné vysávání je důležité i u kobercových čtverců. Vysávejte je alespoň jednou týdně, nebo častěji, pokud je u vás doma nebo v kanceláři hodně rušno. Odstraníte tak prach, nečistoty a drobné částice, které by mohly poškodit vlákna. Můžete použít jak vysavač s rotačním, tak bez rotačního kartáče.

Pravidelné vysávání

Aladin boří mýty

Vysávání ničí koberce

Lidé si často myslí, že čím častěji čtverce vysáváte, tím víc se opotřebovávají, ale Aladin by skoro řekl: opak je pravdou. Díky pravidelnému vysávání čtvercům nebo koberci pomůžete, protože ho tolik nezatížíte nečistotami. A vysávání má také blahodárné účinky na vlas, který se díky němu narovnává. Takže hurá vysávat.

Okamžité odstranění skvrn

Pokud dojde k nehodě a na kobercové čtverce něco vylejete, jednejte rychle. Použijte čistý hadřík nebo papírový ručník a skvrnu jemně osušte. Poté aplikujte čistič na koberce, nechte ho chvíli působit a následně jemným navlhčeným hadříkem a krouživými pohyby skvrnu postupně utírejte. Nepromáčejte koberec příliš, abyste tekutina neprosákla do podlahy.

Okamžité odstranění skvrn

Jednou za rok důkladná očista

Hloubkové čištění kobercových čtverců doporučujeme alespoň jednou za rok, při intenzivní zátěži klidně častěji. Odstraníte tak i hluboko usazené nečistoty a obnovíte vzhled koberců. Na čistění si můžete půjčit speciální čisticí stroj na koberce nebo si najmout profesionální čisticí firmu.

Důkladná očista

Tajné tipy podlahářů

  • Prohazování kobercových čtverců mezi sebou. Čas od času můžete prohodit čtverce z frekventovaných míst s těmi z míst frekventovaných méně, a díky tomu zajistit, že se celá podlaha bude opotřebovávat rovnoměrně. Prodloužíte tak životnost a udržíte jednotný vzhled koberce.
  • Ochrana proti slunečnímu záření. Pokud na kobercové čtverce svítí přímé slunce, mohou časem vyblednout. Používejte závěsy nebo žaluzie, abyste sluneční záření minimalizovali nebo zvažte výběr čtverců s UV ochranou.
  • Podložky pod nábytek. Aby vaše kobercové čtverce nepoškodil těžký nábytek, použijte pod nohy nábytku podložky, třeba podložky pod židli. Tím váhu rozložíte a snížíte riziko, že se vlákna koberce stlačí nebo potrhají.
  • Impregnace. Chcete-li posílit odolnost koberce vůči skvrnám a usnadnit si jejich případné čištění, doporučujeme si přikoupit nanoimpregnaci. Skvrny z impregnovaných koberců se čistí mnohem snáze, obvykle vám bude stačit obyčejný mokrý hadřík. Impregnace na koberci vydrží obvykle 1-3 roky podle zátěže, a potom ji jednoduše obnovíte.
Impregnace koberce

Opravy a výměny

  1. Výměna poškozených čtverců. Pokud se kobercový čtverec poškodí, je snadné ho vyměnit za nový. Stačí ho opatrně odstranit a nahradit novým. Ujistěte se, že nový čtverec přesně lícuje s ostatními.
  2. Řešení drobných poškození. Pro drobné trhliny nebo roztřepené okraje můžete použít speciální lepidlo na koberce nebo lepicí pásku. To pomůže zabránit dalšímu šíření poškození a prodlouží životnost čtverce.
Oprava a výměna

Čemu je dobré věnovat pozornost

  • Pravidelná kontrola. Čtverce pravidelně kontrolujte, abyste včas zachytili případné problémy. Díky tomu můžete včas reagovat a zabránit větším škodám.
  • Používání čisticích prostředků určených pro koberce. Při čištění vždy používejte prostředky, které jsou pro koberce určeny. Některé univerzální čističe mohou poškodit vlákna nebo nechat zbytky, které přitahují špínu.

Správná péče o kobercové čtverce je klíčem k tomu, aby dobře vypadaly a sloužily mnoho let. Pravidelná údržba, rychlá reakce na skvrny a drobné opravy vám pomohou udržet váš koberec v perfektním stavu. A když budete mít pochybnosti, nezapomeňte, že vyměnit jeden čtverec je mnohem snazší než řešit problémy s celým kobercem.

Čemu věnovat pozornost

Další články z kategorie Aladinův rádce

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy mají každý své výhody a nevýhody, co se týče údržby a hygieny. Koberce jsou pohodlné a pomáhají zachytávat prach, ale potřebují pravidelnou údržbu. Podlahy jsou snadnější na úklid, ale prach se na nich může vířit. Co byste si vybrali do svého domova?
Číst více
Jak vybrat nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce pro každého

Jak vybrat nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce pro každého

 

Jak vybrat nášlapy na schody? Zde máte návod, jak zlepšit bezpečnost i vzhled vašeho domova pomocí kobercových, gumových nebo kovových nášlapů. Nezapomeňte správně změřit schody, sladit nášlapy s interiérem a dodržovat doporučení pro instalaci a údržbu.
Číst více
Co je to čisticí zóna a jak ji správně vybrat a udržovat

Co je to čisticí zóna a jak ji správně vybrat a udržovat

 

Čisticí zóna je jako brána proti nečistotám, která chrání váš domov nebo kancelář před špínou zvenčí. Vybrat správnou zónu znamená zvolit vhodný typ a materiál podle umístění a zátěže, což zajistí její dlouhodobou funkčnost. Ať už máte děti, mazlíčky, nebo jen nechcete, aby vám doma bláto tančilo po podlaze, čisticí zóna je nezbytností.
Číst více