🤗 Sleva až 32 % na metrážové koberce a podlahy. Využijte akci jen do 29. září!

Jak položit kobercové čtverce

 Aktualizováno:

Pokládka kobercových čtverců je jako skládání puzzle. Dílec vedle dílce a na konci máte krásný a odolný koberec. Abyste neudělali chybu, přečtete si náš článek, který vás pokládkou kobercových čtverců provede krok za krokem.

Co budete potřebovat:

Příprava podkladu

  1. Vyčistěte podlahu. Ujistěte se, že podlaha je čistá, suchá a rovná. Pokud jsou na podlaze nerovnosti nebo nečistoty, může se stát, že čtverce nebudou správně přiléhat. V případě výraznějších nerovností doporučujeme podlahu nejprve vystěrkovat.
  2. Najděte střed místnosti. Místnost změřte, najděte její střed a pomocí křídy nebo tužky si tento střed označte.
Pokládka kobercových čtverců

Aladinův tip

Jak najít střed místnosti?

Změřte délku a šířku místnosti. Polovinu délky označte na podlaze a stejným způsobem označte polovinu šířky. Tam, kde se tyto dvě čáry zkříží, je střed místnosti. Alternativně můžete natáhnout provázek z jednoho rohu do protilehlého rohu, a stejně postupovat v dalších dvou rozích. Místo, kde se provázky kříží, je střed místnosti.

Rozvržení kobercových čtverců

Nejprve rozložte několik čtverců na podlahu na sucho (bez lepení), abyste viděli, jak bude výsledný vzor vypadat. Tímto způsobem si můžete ověřit, zda se vám líbí umístění a vzor čtverců, a případně je před finální instalací upravit.

Samotná pokládka kobercových čtverců

  1. Začněte uprostřed. Čtverce začněte pokládat od středu místnosti směrem ke krajům. Díky tomu bude vzor rovnoměrný a čtverce správně zarovnané.
  2. Lepení čtverců. Pokud používáte oboustrannou lepicí pásku, přilepte ji na podlahu v místě, kam chcete čtverec umístit a na ni dílec přiložte. Pokud používáte lepidlo, naneste ho na zadní stranu čtverce nebo přímo na podlahu podle pokynů výrobce. Přitiskněte čtverec pevně na místo.
  3. Zarovnání. Ujistěte se, že každý z čtverců pevně drží a lícuje s ostatními. Při pokládce čtverců kontrolujte, jestli k sobě dílce přesně přiléhají a nevznikají mezi nimi mezery. To je to nejdůležitější.

Častá otázka k lepení

Mám pro fixaci použít lepidlo, nebo oboustrannou pásku?

Při pokládce umělých čtverců použijte lepidlo pro trvalé instalace, vysoké zatížení nebo nerovné povrchy, protože poskytuje silné a trvanlivé spojení. Naopak oboustranná páska je vhodná pro dočasné instalace, nízké zatížení nebo rovné povrchy, protože umožňuje snadnou demontáž a rychlejší aplikaci. Lepidlo je tedy ideální pro dlouhodobé a stabilní upevnění, zatímco páska je lepší volbou pro flexibilní a snadno změnitelné uspořádání.

V praxi to znamená, že v komerčních prostorách jako kanceláře, hotely, kasina a podobně se kobercové čtverce většinou lepí. Pro domácí účely je běžná praxe používat oboustrannou pásku.

Jak položit kobercové čtverce

Řezání a finální úpravy

  1. Řezání okrajových čtverců. U zdí místnosti budete pravděpodobně potřebovat čtverce oříznout. Položte čtverec na místo a označte si, kde je třeba ho říznout. Pevně přitlačte pravítko na čtverec a nožem opatrně řežte podél jeho okraje. Pro dosažení čistého řezu řežte několikrát stejnou dráhou a použijte nový nebo ostrý nůž, abyste zabránili třepení okrajů. Pracujte opatrně a pomalu, aby byl řez rovný a přesný.
  2. Pokládání ořezaných čtverců. Uříznuté čtverce přilepte na okraje místnosti. Ujistěte se, že těsně přiléhají k stěnám a k sousedním čtvercům.
  3. Kontrola a úpravy. Po dokončení pokládky projděte celou místnost a zkontrolujte, jestli jsou všechny čtverce pevně přilepené a zarovnané. Pokud najdete nějaké nesrovnalosti, upravte je.
  4. Lištování. Místnost můžete olištovat podle našeho návodu. Doporučujeme lišty TL55. Ty vám pomohou skrýt případné drobné nerovnosti způsobené nepřesným řezáním u krajů místnosti nebo nerovností stěn.
Instalace kobercových čtverců

Lištování

Instalace kobercových (soklových) lišt je poslední tečkou u pokládky kobercových čtverců. Lišty zajistí pěkné a reprezentativní ukončení. Rádi vám poradíme, jak si lištu vybrat.

Co je to sokl a soklová lišta?

Sokl je spodní část stavby, která spojuje stěnu s podlahou nebo základem budovy. V našem případě se bavíme o soklové liště, což je dekorativní a ochranný prvek, který se instaluje na spodní část stěny, kde se stýká s podlahou, obvykle v interiéru. Má několik funkcí:

  1. Ochrana: Chrání spodní část stěny před poškozením způsobeným nárazy, údery a vlhkostí.
  2. Estetika: Zakrývá spáry a nerovnosti mezi podlahou a stěnou, čímž vytváří čistý a upravený vzhled.
  3. Údržba: Umožňuje snadnější údržbu a čištění podlahy, aniž by docházelo k poškození stěny.

Soklové lišty mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako jsou dřevo, HDF (dřevovláknitá deska), plast, kov nebo keramika. Jsou k dispozici v různých tvarech, velikostech a designech, aby se hodily k různým typům interiérů.

Co je soklová lišta

Princip kobercových soklových lišt

Nejběžněji jsou pro koberce používané tzv. soklové lišty, které se připevní na zeď a následně se do nich vloží 5 cm široký proužek koberce. Tyto lišty ve většině případů nemají komponenty - tzn. části, které by spojovaly jednu lištu s druhou. Lišty se tak umísťují vedle sebe, jedna vedle druhé tak, aby mezi nimi byla co nejmenší mezera. Naši podlaháři nejběžněji pracují s typem lišt TL55, které se snadno instalují a mají v sobě žlábek na umístění proužku koberce.

Princip kobercových soklových lišt

Instalace soklových lišt

Krok 1: Příprava
  • Měření:
    1. Změřte obvod místnosti, abyste zjistili, kolik lišt budete potřebovat.
    2. Připravte proužky koberce, které budou vloženy do lišt. Standardní šíře proužků je 5 cm a můžete si je nechat nařezat při objednávání koberce, takže máte jistotu, že budou rovně uříznuté a budete jich mít dostatek.

  • Úprava a řezání lišt:
    1. V případě potřeby lištu zkraťte – např. u konce stěny můžete použít pilku na dřevo nebo plast. Doporučujeme si lištu položit ke stěně a tužkou si na ní udělat znaménko v bodě, kde budete potřebovat řezat.
    2. Do rohů místnosti nařežte lišty pod úhlem 45 stupňů, aby se pěkně spojily. Můžete k tomu upotřebit svěrák, do kterého lištu umístíte a poté jí seříznete. Je možné ji seříznout i bez použití svěráku, ale je třeba si dávat o to větší pozor, aby říznutí bylo co možná nejpřesnější. Ideální je, když Vám lištu někdo drží. Do lišty ještě poté umístíte proužek koberce, který spoj zakryje, takže se nemusí jednat s úplnou přesností o 45stupňový úhel – nemusíte měřit úhloměrem, pokud ho nemáte, ale stačí, když říznete co nejpřesněji "od oka".
Krok 2: Instalace lišt na zeď
  • Přilepení lepidlem:

    Tento způsob je v praxi nejběžněji používaný a používají ho i naši podlaháři. Lepidlo vám lištu dostatečně silně a bezpečně přilepí ke stěně a to i v případě, že nemáte dokonale rovné zdi. Na zadní stranu lišty umístěte v intervalu cca 20 cm od sebe doprostřed lišty větší kapky lepidla (např. Mamut). Poté lištu pevně přitiskněte ke stěně a držte cca 1 minutu, aby dobře přilnula.



  • Přilepení oboustrannou páskou:

    Pokud budete lepit s použitím oboustranné pásky, výsledek a zafixování nemusí být tak spolehlivé, jako při lepení lepidlem, zvláště pokud nemáte úplně rovné zdi. Někdy se vám může po čase lišta začít na některých místech mírně odlepovat. Na druhou stranu pro případ de-instalace lišt se vám pak lišta bude mnohem jednodušeji strhávat oproti nalepením lepidlem, což je výhoda tohoto způsobu.

    Nalepte oboustrannou pásku na stěnu – nelepte ji po celé místnosti, ale dělejte to po jednotlivých segmentech, tzn. vždy pro konkrétní lištu, kterou chcete nalepit. Po nalepení strhněte z pásky ochrannou folii, aby začala lepit i z druhé strany. Poté na ni přitiskněte lištu, přitlačte, a držte nehybně po dobu cca 1 minuty. Zkontrolujte, že lišta pevně drží, a pokračujte na další. Tato metoda je vhodná pouze pokud máte opravdu rovné stěny.



  • Přivrtání:

    Tento způsob je na instalaci nejnáročnější a zároveň je nejspolehlivější. Používá se zejména v případech, kde si opravdu potřebujete být jisti, že se lišta nikdy neuvolní. Většinou tedy v komerčních nebo vysoce zatěžovaných prostorech. Většina domácností tento způsob ukotvení nepoužívá.

    Použijte montážní hmoždinky a šrouby nebo vruty. Vyvrtejte otvory do stěny, vložte do nich hmoždinky. Poté přiložte lištu ke zdi a tužkou si na ní označte místo, kde je za ní umístěná hmoždinka. Poté lištu pevně držte u zdi (ideální, když vám ji někdo přidržuje) a na vyznačeném místě jí šroubem nebo vrutem provrtejte tak, abyste se trefili do hmoždinky, která je za lištou.

Instalace soklové lišty
Krok 3: Instalace koberce do lišt
  • Vkládání proužků koberce:
    1. Naneste tenkou vrstvu lepidla na spodní část proužku koberce. Pokud má lišta již na sobě nainstalovanou oboustrannou pásku, tento krok můžete přeskočit. Např. naše nejprodávanější lišty TL55 na sobě již pásku mají, takže z ní stačí pouze strhnout ochrannou fólii, aby začala lepit.
    2. Jemně vtlačte proužek do drážky v liště. Můžete použít měkkou gumovou paličku, abyste proužek koberce pevně a rovnoměrně vtlačili do drážky.
    3. Po vložení všech proužků zkontrolujte, zda jsou správně usazené a zda nikde nevyčnívají.
Krok 4: Dokončení
  • Začištění:
    1. Odstraňte přebytečné lepidlo a vyčistěte okolí
    2. Nechte lepidlo zaschnout podle pokynů výrobce.
    3. Zkontrolujte celou místnost, zda jsou všechny lišty pevně připevněné a proužky koberce dobře sedí v drážkách.

Tímto způsobem dosáhnete profesionálního a esteticky příjemného výsledku při instalaci kobercových soklových lišt.

Dokončovací práce

  1. Po pokládce všech čtverců místnost důkladně vysajte, abyste odstranili případné nečistoty a zbytky.
  2. Nechte koberec několik hodin odpočívat, než začnete místnost plně využívat. Lepidlo nebo páska tak bude mít čas dokonale přilnout.

Tipy a triky

  • Používejte návleky na kolena, která vás ochrání před otlaky. Vaše kolena vám poděkují!
  • Pravidelně kontrolujte zarovnání. Ujistěte se, že čtverce jsou stále zarovnané, než přejdete na další část místnosti.
  • Nezapomeňte na náhradní čtverce. Mějte po ruce několik náhradních čtverců pro případ, že byste je potřebovali vyměnit.

Pokládka kobercových čtverců je snadná, pokud máte správné nástroje a postupujete krok za krokem. S trochou trpělivosti a přesnosti budete mít nový koberec, který vám bude sloužit mnoho let a zároveň bude vypadat skvěle. Hodně štěstí.

Jak naintalovat kobercové čtverce

Další články z kategorie Aladinův rádce

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy mají každý své výhody a nevýhody, co se týče údržby a hygieny. Koberce jsou pohodlné a pomáhají zachytávat prach, ale potřebují pravidelnou údržbu. Podlahy jsou snadnější na úklid, ale prach se na nich může vířit. Co byste si vybrali do svého domova?
Číst více
Jak vybrat nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce pro každého

Jak vybrat nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce pro každého

 

Jak vybrat nášlapy na schody? Zde máte návod, jak zlepšit bezpečnost i vzhled vašeho domova pomocí kobercových, gumových nebo kovových nášlapů. Nezapomeňte správně změřit schody, sladit nášlapy s interiérem a dodržovat doporučení pro instalaci a údržbu.
Číst více
Co je to čisticí zóna a jak ji správně vybrat a udržovat

Co je to čisticí zóna a jak ji správně vybrat a udržovat

 

Čisticí zóna je jako brána proti nečistotám, která chrání váš domov nebo kancelář před špínou zvenčí. Vybrat správnou zónu znamená zvolit vhodný typ a materiál podle umístění a zátěže, což zajistí její dlouhodobou funkčnost. Ať už máte děti, mazlíčky, nebo jen nechcete, aby vám doma bláto tančilo po podlaze, čisticí zóna je nezbytností.
Číst více