😮 Slevy až 50 % na tisíce produktů! Jen do pondělí probíhají Dny Můjkoberec!

Jak pečovat o čisticí zóny: Udržujte je dlouho pěkné a funkční

 Aktualizováno:

Čisticí zóny jsou významným prvkem každého vstupního prostoru, který pomáhá udržet interiér čistý a suchý. Aby čisticí zóna plnila svou funkci co nejdéle, je nutné jí věnovat pravidelnou péči. Zde je několik tipů, jak správně pečovat o čisticí zóny a prodloužit jejich životnost.

Pravidelné čištění

Vysávání a zametání

Pravidelné odstraňování nečistot je základní krok k udržení čisticí zóny v dobrém stavu. Vnitřní rohože vysávejte alespoň jednou týdně, aby se odstranil prach a drobné nečistoty. Venkovní rohože můžete pravidelně zametat nebo oplachovat vodou, aby se zbavily hrubých nečistot a bláta.

Pravidelné vysávání a zametání

Mytí a hloubkové čištění

Čas od času je nutné provést důkladnější čištění. Venkovní rohože lze omývat vodou a jemným čisticím prostředkem, aby se odstranily nahromaděné nečistoty. Pro vnitřní rohože použijte parní čistič nebo speciální čisticí prostředky na koberce, které proniknou hluboko do vláken a odstraní usazené nečistoty. Pokud nemáte tyto nástroje k dispozici, je možné si nechat rohož hloubkově vyčistit od profesionálů.

Pravidelné mytí a hloukbové čištění čistící zóny

Údržba podle typu materiálu

Kobercové rohože

Kobercové čisticí zóny vyžadují pravidelnou péči. Kromě vysávání a občasného hloubkového čištění je dobré odstranit skvrny co nejdříve po jejich vzniku. Použijte jemný čisticí prostředek určený pro koberce a jemně skvrnu vytřete měkkým hadříkem.

Gumové rohože

Gumové čisticí zóny jsou velmi odolné a jsou ze všech nejsnazší na čištění. Pravidelně je oplachujte vodou, případně použijte jemný mýdlový roztok k odstranění mastnoty a olejů. Vyvarujte se používání abrazivních (velmi intenzivních mechanických) čisticích prostředků, které by mohly povrch gumy poškodit.

Hliníkové rohože

Hliníkové rohože jsou velmi odolné a efektivní při odstraňování nečistot. Čistěte je pravidelně pomocí měkkého hadříku a jemného čisticího prostředku na kov. Pokud se objeví skvrny nebo oxidace, použijte speciální čisticí prostředek na hliník a jemně je odstraňte. Na závěr můžete rohož ošetřit ochranným prostředkem, který vytvoří ochrannou vrstvu proti dalším nečistotám a oxidaci.

Údržba čistící zóny podle typu materiálu

Kontrola a údržba

Pravidelná kontrola stavu

Pravidelně kontrolujte stav čisticí zóny. Hledejte známky opotřebení, jako jsou praskliny, uvolněná vlákna nebo poškození povrchu. Pokud zjistíte nějaké vady, vyměňte poškozené části nebo celou rohož, aby byla zachována její funkčnost a bezpečnost.

Opravy a výměna

V případě, že rohož vykazuje větší opotřebení nebo poškození, je vhodné ji opravit nebo vyměnit, abyste předešli nehodám. V závislosti na množství zátěže je běžné, že rohože v komerčních prostorech s vysokou zátěží, se mění jednou i vícekrát za rok. Méně zatěžované domácí čistící zóny vám mohou sloužit v průměru 3–5 let i více v závislosti na kvalitě samotné rohože a vystavené zátěži.

Pravidelná kontrola stavu, oprava či výměna čistící zóny

Ochrana a prevence

Použití ochranných prostředků

Použití ochranných prostředků na čisticí zóny může výrazně prodloužit jejich životnost. Pro kobercové rohože můžete použít impregnaci, která odpuzuje vodu a nečistoty.

Závěr

Pravidelná péče o čisticí zóny je nezbytná pro udržení jejich účinnosti a vzhledu. Dodržujte tyto jednoduché tipy a vaše čisticí zóny zůstanou dlouho pěkné a funkční, čímž přispějí k čistotě a pohodlí vašeho domova nebo kanceláře.

Použití ochranných prostředků na čistící zóny
Podívejte se na všechny čistící zóny

Další články z kategorie Aladinův rádce

Venkovní koberce: Jak vybrat ten pravý pro váš balkon, terasu, pergolu či zahradu

Venkovní koberce: Jak vybrat ten pravý pro váš balkon, terasu, pergolu či zahradu

 

Máte balkon nebo terasu a chcete jim dodat šmrnc? Venkovní koberce jsou skvělým řešením, které zlepší vzhled a pohodlí vašeho venkovního prostoru. Vyberte správný materiál, barvu i velikost a váš balkon se tak promění v útulné místo, kde budete rádi trávit čas!
Číst více
Jak správně nainstalovat čisticí zónu: Jednoduchý průvodce

Jak správně nainstalovat čisticí zónu: Jednoduchý průvodce

 

Správná instalace čisticí zóny je klíčová pro udržení čistoty v interiéru a prodloužení životnosti podlahy. Je třeba připravit čistý a rovný podklad a upevnit zónu pomocí vhodných materiálů, jako jsou šrouby, páska nebo lepidlo. Dobře nainstalovaná zóna efektivně zachytává nečistoty a vlhkost.
Číst více
Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

 

Výběr podlahové lišty je klíčovým krokem při dokončování interiéru, který může výrazně ovlivnit celkový vzhled místnosti. Zvažte, zda chcete opticky zvětšit nebo zmenšit prostor, a vyberte lišty v kontrastní nebo stejné barvě jako podlaha, aby odpovídaly vašemu designovému záměru.
Číst více