Jak vybrat nášlapy na schody: Jednoduchý průvodce pro každého

 Aktualizováno:

Výběr nášlapů na schody, známých také jako schodnice, může znít složitě, ale není to tak těžké, jak se zdá. Správně vybrané schodnice mohou nejen zlepšit bezpečnost schodů, ale také přidat estetickou hodnotu vašemu domovu. Připravili jsme jednoduchý návod, který vám pomůže zvolit ty správné nášlapy na schody.

Proč jsou nášlapy na schody důležité?

  1. Bezpečnost především
    Hlavním důvodem, proč si pořídit nášlapy na schody, je bezpečnost. Schodnice zvyšují tření, což snižuje riziko uklouznutí a pádu. To je obzvláště důležité v domácnostech s dětmi, staršími lidmi nebo domácími mazlíčky.
  2. Ochrana schodů
    Nášlapy také chrání schody před opotřebením – pomáhají prodloužit jejich životnost tím, že snižují mechanické poškození a škrábance.
  3. Estetika a design
    Správně vybrané schodnice mohou také vylepšit vzhled vašich schodů. Můžete si vybrat z mnoha materiálů, vzorů a barev, aby dokonale ladily s vaším interiérem.
Kobercové nášlapy na schody

Typy nášlapů na schody

Kobercové nášlapy

Kobercové nášlapy jsou měkké a pohodlné. Jsou k dispozici v různých barvách a vzorech, což vám umožní snadno je sladit se stávajícím vzhledem interiéru. Instalace kobercových nášlapů je jednoduchá a rychlá, obvykle pomocí oboustranné pásky.

Gumové nášlapy

Gumové nášlapy jsou skvělé pro venkovní schody nebo pro oblasti s vysokou vlhkostí, jako jsou sklepy. Jsou velmi odolné a poskytují vynikající protiskluzové vlastnosti.

Kovové nášlapy

Kovové nášlapy se používají na frekventovaných schodištích, často i v průmyslových prostorách, protože nabízí vysokou míru odolnosti a snadno se čistí. V nabídce obvykle najdete schodnice vyrobené z hliníku.

Gumové nášlapy na schody

Aladinův tip

Počítejte při nákupu nášlapů s rezervou

Při objednávání nášlapů doporučujeme počítat i s rezervou, že časem se nějaký nášlap poškodí, něco se na něj vylije nebo se sešlape. Když si objednáte 2–3 kousky navíc, budete moct nášlap snadno vyměnit a nebudete se vystavovat riziku, že mezitím např. skončí jejich výroba nebo se změní barevná šarže.

Jak vybrat správné nášlapy na schody?

Změřte schody

Než si koupíte nášlapy, pečlivě změřte své schody. Ujistěte se, že nášlapy budou správně sedět a pokrývat celou hloubku schodu. Pamatujte, že některé nášlapy mohou vyžadovat malé přizpůsobení. V případě, že byste potřebovali jiný, než prodávaný rozměr, je možné si nechat vyrobit nášlapy na míru. Z podstaty věci se nášlapy na míru nedají vrátit bez udání důvodu, a je zde manipulační příplatek. Proto pokud je to možné, vždy je lepší si pořídit nášlapy ve standardních velikostech, a pokud to nelze, možnost na míru je zde také.

Zvažte svůj styl

Vyberte nášlapy, které se budou hodit k vašemu interiéru. Pokud máte moderní domácnost, můžete zvolit minimalistický a elegantní design. Většina nášlapů se vyrábí v půlkruhovém a obdélníkovém provedení, často jsou k dispozici také dva nebo více rozměrů.

Bezpečnostní funkce

Dbejte na to, aby nášlapy měly dobré protiskluzové vlastnosti. Do domovů a vnitřních prostor se nejčastěji pořizují kobercové nášlapy, které vypadají dobře, a bez problémů zabezpečí lepší protiskluzové vlastnosti oproti holým schodům. Nejlepší protiskluzové vlastnosti nabízejí nášlapy gumové. Kovové nášlapy vám také poslouží protiskluzově, i když možná ne tolik jako ty kobercové, ale zase toho nejvíce vydrží.

Snadná údržba

Vyberte nášlapy, které se snadno čistí a udržují. Kobercové nášlapy mohou vyžadovat pravidelné vysávání, zatímco gumové nebo vinylové nášlapy lze snadno otřít vlhkým hadříkem.

Kobercové schodnice

Instalace nášlapů na schody

Před instalací nášlapů se ujistěte, že jsou schody čisté a suché. Odstraňte všechny nečistoty a prach, aby nášlapy dobře přilnuly k povrchu. Všechny nášlapy mají z rubové strany na sobě nalepenou oboustrannou pásku, ze které před položením strhnete ochranou folii, aby začala lepit. Abyste měli jistotu, že nášlap bude opravdu pevně na schodech držet, doporučujeme v některých případech použít i malou dávku lepidla. Poté nášlap na schod přiložte, přitlačte a chvíli počkejte. To udělejte pro každý schod a máte hotovo.

Instalace nášlapů na schody

Závěrem

Výběr a instalace nášlapů na schody může být snadný a zábavný projekt, který zlepší bezpečnost a vzhled vašeho domova. Stačí se řídit naším průvodcem a věnovat pozornost detailům. Ať už si vyberete kobercové, gumové nebo kovové nášlapy, důležité je, aby se vám líbily a cítili jste se doma dobře.

Tak směle do toho a užijte si bezpečnější a krásnější schody!

Podívejte se na všechny nášlapy na schody

Další články z kategorie Aladinův rádce

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy mají každý své výhody a nevýhody, co se týče údržby a hygieny. Koberce jsou pohodlné a pomáhají zachytávat prach, ale potřebují pravidelnou údržbu. Podlahy jsou snadnější na úklid, ale prach se na nich může vířit. Co byste si vybrali do svého domova?
Číst více
Vliv světla na barvu koberce a podlahy: Co byste měli vědět

Vliv světla na barvu koberce a podlahy: Co byste měli vědět

 

Světlo hraje zásadní roli v tom, jak vnímáme barvy koberce a podlahy, a může výrazně změnit jejich vzhled oproti tomu, co vidíme v obchodě. Různé typy světla (přirozené, umělé) a jeho teplota ovlivňují intenzitu a odstín barev, takže to, co vypadá skvěle pod jedním osvětlením, může v jiném prostředí působit jinak. Při výběru je proto důležité zohlednit světelné podmínky místnosti, kde bude koberec či podlaha umístěna.
Číst více
Podkladové vrstvy PVC

Podkladové vrstvy PVC

 

Nevíte, jak vybrat tu správnou PVC podlahu pro váš domov? Podkladová vrstva hraje klíčovou roli v tom, jak bude podlaha odolná, pohodlná a kde ji můžete položit. Každý typ má své výhody a hodí se do jiných místností. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak najít tu nejlepší volbu právě pro vás!
Číst více