😮 Slevy až 50 % na tisíce produktů! Jen do pondělí probíhají Dny Můjkoberec!

Co je to čisticí zóna a jak ji správně vybrat a udržovat

 Aktualizováno:

Čisticí zóna je důležitou součástí každého vstupního prostoru, která pomáhá udržovat domov nebo kancelář čisté. Zabraňuje vnášení nečistot, vody a prachu dovnitř budovy.

Jedná se o speciálně navrženou část podlahy, která slouží k odstranění nečistot a vlhkosti z obuvi. O čistící zóně můžete přemýšlet jako o takové velké rohožce u vstupu, která trochu připomíná koberec a má posílenou odolnost a zátěžovost. Připravili jsme pro vás krátký návod, jak čisticí zónu vybrat, nainstalovat a udržovat.

Proč bych měl chtít čisticí zónu a pro koho je vhodná

Zde je několik situací a typů obytných prostor, kde bychom doporučili zvážit pořízení čisticí zóny:

  1. Rodinné domy:

    Vstupní prostory a předsíně - Rodinné domy často mají hlavní vstupy a vedlejší vchody, kde je instalace čisticí zóny velmi užitečná. Pomáhá zachytit nečistoty a vlhkost, které přinášejí členové rodiny a návštěvy.

    Garáže a spojovací chodby - Mnoho domů má vstupy z garáží nebo spojovací chodby, kde může být čisticí zóna také velmi užitečná.

  2. Byty a bytové domy:

    Hlavní vstupní haly - Čisticí zóna může být instalována před vstupními dveřmi do jednotlivých bytů nebo v hlavních vstupních halách bytových domů, aby se minimalizovalo zanášení nečistot do společných prostor a jednotlivých bytů.

  3. Domy s domácími mazlíčky:

    Prostory pro mazlíčky - Pokud máte doma psy nebo kočky, čisticí zóna u vstupů z venku nebo v místnostech, kde se mazlíčci pohybují, může pomoci zachytit nečistoty z jejich tlapek.

  4. Domy na venkově nebo v přírodě:

    Vstupní prostory - Domy umístěné v přírodních oblastech, kde je vyšší pravděpodobnost zanášení bláta a jiných nečistot, budou mít z čisticí zóny velký prospěch.

  5. Rodiny s dětmi:

    Hlavní vstupy a zadní dveře - Děti často přinášejí do domu nečistoty z venkovních her. Čisticí zóna může pomoci udržet interiér čistý a snížit množství prachu a nečistot.

  6. Moderní domy s otevřenými koncepty:

    Vstupní haly a obývací prostory - U domů s otevřeným konceptem je zvláště důležité mít čisticí zónu v blízkosti vstupu, aby se nečistoty nerozšířily do dalších částí domu.

Komerční účely:

Mimo rezidenční a rodinné domy jsou čisticí zóny zpravidla nevyhnutelnou součástí komerčních a kancelářských budov, obchodních center a obchodů, hotelů a restaurací, veřejných a administrativních budov, škol a školek, zdravotnických zařízení nebo sportovních a rekreačních center.

Čistící zóna

Jak vybrat čisticí zónu

Zvážení umístění

Při výběru čisticí zóny je důležité zvážit, kde bude umístěna. Zóna by měla být dostatečně velká, aby lidé měli dostatek prostoru k očištění obuvi při vstupu. Doporučuje se, aby čisticí zóna měla délku alespoň 3 – 4 kroky, což zajistí, že většina nečistot bude zachycena. Co se týče šířky, doporučujeme mít alespoň dvojnásobek šířky vstupních dveří.

Typ čisticí zóny

Existuje několik typů čisticích zón, které můžete zvolit podle svých potřeb:

  • Venkovní rohože: Jsou navrženy pro umístění před vstupními dveřmi a zachytávají hrubé nečistoty a bláto.
  • Vnitřní rohože: Jsou umístěny uvnitř budovy a zachytávají jemnější nečistoty a vlhkost.
  • Kombinované rohože: Spojují vlastnosti venkovních a vnitřních rohoží a poskytují komplexní ochranu.

Materiál

Materiál čisticí zóny by měl být odolný a snadno udržovatelný. Mezi běžně používané materiály patří:

  • Guma: Odolná a snadno čistitelná, vhodná pro venkovní rohože.
  • Kobercový materiál: Pohodlný a esteticky příjemný, vhodný pro vnitřní rohože.
  • Hliník a kartáčová vlákna: Efektivní při odstraňování nečistot, vhodné pro kombinované rohože.
Čistící zóna

Na základě jakých parametrů vybírat?

Třída zátěže (odolnost)

Při výběru čisticí zóny vybírejte tak, aby její odolnost byla dostačující pro způsob použití, který pro ni plánujete. Odolnost koberců a rohoží se obecně udává číslem, které se nazývá třída zátěže, které obsahuje 2 číslice. Čím vyšší číslo, tím odolnější materiál. Do domácnosti budou postačovat čísla začínající číslicí 2, pro komerční účely se podívejte na zóny začínající číslicí 3 a pro průmyslové využití hledejte označení začínající číslicí 4.

Druhé číslo se pohybuje v rozpětí 1–3 a čím je vyšší, tím vyšší je odolnost. Např. zátěžová třída 21 – první dvojka nám říká, že je určená pro domácnost a jednička, že se jedná o základní zátěžovost (jedná se tedy o nejnižší úroveň zátěže). 23 znamená zátěžový materiál určený pro domácnosti. 32 znamená střední zátěž pro komerční prostory atd.

Čistící zóna

Hmotnost na m2

U některých čisticích zón výrobce neuvádí zátěžovou třídu, takže jako sekundární kritérium doporučujeme zohlednit hmotnost na metr čtvereční. Obecně platí, že čím více gramů na m2 čistící zóna má, tím bývá odolnější. Rozpětí se pohybuje zhruba od 1000 g/m2 u základnějších zón, až po 3000 g/m2 a více u těch nejvíce kvalitních. Samozřejmě ruku v ruce s tím jde i rozdíl v ceně – obecně vzato zde platí pravidlo přímé úměry, že čím lepší parametry, tím vyšší cena a kvalita. Rozdíly, co se týká odolnosti, jsou mezi čisticími zónami značné.

Z vlastní zkušenosti bychom vám doporučili vyvarovat se těm úplně nejzákladnějším čisticím zónám (i pro případy použití v domácnosti). Nejlevnější čisticí zóny mají tendenci se po čase drolit a ošoupávat, z toho důvodu doporučujeme vybírat zóny alespoň s gramáží nad 1500 g/m2, aby vám správně sloužily dlouhou dobu.

Čistící zóna

Jak nainstalovat čisticí zónu

Příprava podkladu

Než začnete s instalací, ujistěte se, že podklad je čistý a suchý. Odstraňte všechny nečistoty a prach, aby čisticí zóna dobře přilnula k povrchu.

Instalace rohože

  • Venkovní rohože: Položte rohož před vstupní dveře na rovný povrch. Pokud je potřeba, můžete rohož připevnit k zemi pomocí speciálních kotev nebo lepidla.
  • Vnitřní rohože: Umístěte rohož těsně za vstupní dveře. Pokud má rohož protiskluzovou spodní stranu, stačí ji jednoduše položit na podlahu. V opačném případě je vhodné ji podlepit lepidlem nebo alespoň oboustrannou páskou.
  • Kombinované rohože: Tyto rohože jsou obvykle instalovány do zapuštěných rámů v podlaze. Rohož uřízněte a nechte si na každé straně pár cm rezervu. Vložte rohož do rámu a poté uřízněte kraje tak, aby rohož v rámu hezky seděla. Ujistěte se, že rám je správně nainstalován a rohož v něm pevně sedí.
Čistící zóna

Jak udržovat čisticí zónu

Pravidelné čištění

Čisticí zónu je třeba pravidelně čistit, aby mohla správně sloužit. Venkovní rohože omývejte vodou a jemným mýdlem, vnitřní rohože pravidelně vysávejte. Hliníkové a kartáčové rohože čistěte pomocí vysavače nebo kartáče.

Hluboké čištění

Jednou za čas, ideálně každých několik měsíců, doporučujeme provést hloubkové čištění čisticí zóny. Použijte čisticí prostředky vhodné pro materiál vaší rohože a důkladně ji vyčistěte.

Kontrola opotřebení

Pravidelně kontrolujte stav čisticí zóny a hledejte známky opotřebení. Pokud zjistíte, že rohož začíná být poškozená nebo neplní svou funkci, vyměňte ji za novou. Běžná praxe je, že v závislosti na zátěži čistící zóny je běžné ji měnit:

  • ve velmi zatěžovaných místech až 1–2x za rok
  • v méně zatěžovaných místech jednou za zhruba 3–4 roky.
Čistící zóna

Závěr

Čisticí zóna je klíčovým prvkem každého vstupního prostoru, který pomáhá udržovat váš domov nebo kancelář čisté. Správný výběr, instalace a údržba čisticí zóny zajistí, že vaše vstupní prostory budou vždy vypadat skvěle a budou funkční.

Podívejte se na všechny čistící zóny

Další články z kategorie Aladinův rádce

Venkovní koberce: Jak vybrat ten pravý pro váš balkon, terasu, pergolu či zahradu

Venkovní koberce: Jak vybrat ten pravý pro váš balkon, terasu, pergolu či zahradu

 

Máte balkon nebo terasu a chcete jim dodat šmrnc? Venkovní koberce jsou skvělým řešením, které zlepší vzhled a pohodlí vašeho venkovního prostoru. Vyberte správný materiál, barvu i velikost a váš balkon se tak promění v útulné místo, kde budete rádi trávit čas!
Číst více
Jak pečovat o čisticí zóny: Udržujte je dlouho pěkné a funkční

Jak pečovat o čisticí zóny: Udržujte je dlouho pěkné a funkční

 

Čisticí zóny pomáhají udržet interiér čistý a suchý, ale pro jejich dlouhou životnost je potřeba pravidelná údržba, jako je vysávání, mytí a hloubkové čištění. Každý typ materiálu, od koberců po gumové a hliníkové rohože, vyžaduje specifickou péči. Pravidelná kontrola a opravy poškozených částí zajistí, že čisticí zóna zůstane dlouho funkční a estetická.
Číst více
Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

 

Výběr podlahové lišty je klíčovým krokem při dokončování interiéru, který může výrazně ovlivnit celkový vzhled místnosti. Zvažte, zda chcete opticky zvětšit nebo zmenšit prostor, a vyberte lišty v kontrastní nebo stejné barvě jako podlaha, aby odpovídaly vašemu designovému záměru.
Číst více