😮 Slevy až 50 % na tisíce produktů! Jen do pondělí probíhají Dny Můjkoberec!

Venkovní koberce: Jak vybrat ten pravý pro váš balkon, terasu, pergolu či zahradu

 Aktualizováno:

Máte krásný balkon, terasu nebo zahradu a přemýšlíte, jak jim dodat ještě více šmrncu a pohodlí? Možná jste už slyšeli o outdoorových (venkovních) kobercích, ale stále váháte, jestli je to ta správná volba. Nebojte se, nejste v tom sami! Připravili jsme pro vás průvodce světem venkovních koberců, který vám pomůže vybrat ten pravý a poradí, jak se o něj starat.

O venkovních kobercích

Proč si pořídit outdoorový koberec?

  • Styl a komfort: Přemýšlejte o outdoorovém koberci jako o módním doplňku venkovního prostoru. Dává vám možnost změnit vzhled vašeho balkonu či terasy během chvilky. A navíc, kdo by nechtěl chodit bosky po příjemném koberci, i když je venku?
  • Odolnost vůči přírodním živlům: Tyto koberce jsou navrženy tak, aby odolaly všemu, co na ně matka příroda hodí – od slunečního záření přes déšť až po nečekaný útok hejna holubů. No, možná ne úplně všemu, ale rozhodně si vedou lépe než staré deky.
  • Snadná údržba: Outdoorové koberce jsou nejen odolné, ale také snadno čistitelné. A to je něco, co ocení každý, kdo někdy omylem převrhl sklenici limonády nebo měl nešťastné setkání s blátem.
Proč si pořídit venkovní koberec

Jaké jsou nejlepší materiály pro outdoorové koberce?

  1. Polypropylen: Tento materiál je králem mezi outdoorovými koberci. Je odolný vůči vodě, plísním a UV záření. Navíc je lehký a snadno se čistí. Stačí ho jen postříkat hadicí a nechat uschnout.
  2. Polyester: Polyesterové koberce jsou také skvělou volbou. Jsou měkké na dotek, odolné a barevně stálé. Navíc jsou často vyrobeny z recyklovaných materiálů, takže můžete mít dobrý pocit, že jste udělali něco pro planetu.
  3. Juta a sisal: Pokud hledáte přírodní materiály, jutové a sisalové koberce jsou to pravé. Jsou ekologické a dodají vašemu prostoru rustikální šarm. Ale pozor, nejsou tak odolné vůči vodě jako syntetické materiály.
Jaké jsou materiály venkovních koberců

Jak vybrat ten správný koberec?

Velikost a tvar:

Velikost koberce by měla korespondovat s velikostí prostoru, případně s použitým nábytkem. Koberec k jídelnímu stolu by měl zajistit pohodlné odsunutí židlí, měl by tedy přesahovat okraje stolu alespoň o 70 cm. K sedačce či křeslům volte koberec, který bude zasahovat k okrajům předních noh nábytku, nebo bude mírně zasahovat pod nábytek.

Kruhový koberec pak můžete využít ke dvojici křesílek, bude k němu skvěle ladit kulatý odkládací stolek. Pokud vybíráte koberec na menší balkon, vyberte takový rozměr, který pokryje velkou část prostoru, opticky jej tak zvětšíte. Buďte kreativní, koberce můžete vzájemně kombinovat či vrstvit.

Design a barva:

Exteriér může korespondovat s interiérem, stane se tak pokračováním hlavního prostoru – barvy a styl odpovídají a vzájemně se doplňují. Venkovní nábytek mívá často šedou barvu, nebojte se v tomto případě prostor rozsvítit kobercem s výraznějšími barvami či vzory. Ke dřevěnému nábytku budou skvělým doplňkem koberce vyrobené z přírodních materiálů, jakým je juta nebo sisal. Design těchto koberců nabízí nápadité vazby a vzory. Mnoho koberců v naší nabídce je oboustranných, takže lze design měnit podle nálady.

Kreativitě se meze nekladou, venkovní koberce nabízí velké množství barevných odstínů a stylů, pokud je vhodně doplníte dalšími textiliemi a doplňky, vytvoříte si unikátní venkovní prostor přesně podle svých představ.

Jak si vybrat venkovní koberec

Jak čistit outdoorový koberec?

  • Pravidelné čištění: Pravidelně vysávejte a zametejte nečistoty, abyste zabránili jejich hromadění. Pokud je koberec znečištěný, použijte hadici a jemné mýdlo. Stačí koberec postříkat vodou, nanést mýdlo a jemně kartáčovat. Poté opláchněte a nechte uschnout na vzduchu.
  • Řešení skvrn: Pokud se na koberci objeví skvrna, řešte ji okamžitě. Použijte měkký kartáč a jemné mýdlo nebo čisticí prostředky na koberce. Nastříkejte čistič na oblast se skvrnou, nechte ho chvíli působit a poté navlhčeným hadříkem krouživými pohyby pomalu skvrnu odstraňujte. Nikdy nepoužívejte agresivní chemikálie, které by mohly poškodit materiál.
  • Zimní údržba: Pokud žijete v oblasti, kde jsou silné zimy, doporučujeme koberec na zimu uklidit. Stačí ho srolovat a uskladnit na suchém místě. To prodlouží jeho životnost a udrží ho v perfektním stavu. Když ho venku necháte, nic se neděje – všechny venkovní koberce jsou vybaveny odolností proti mrazu a sněhu.
Jak čistit venkovní koberec

Závěrem

Outdoorové koberce jsou skvělým způsobem, jak dodat venkovnímu prostoru styl, komfort a trochu té domácí pohody. Ať už si vyberete jakýkoliv materiál, tvar nebo barvu, hlavní je, abyste se cítili dobře.

Takže neváhejte, vybírejte a proměňte svůj balkon, terasu nebo zahradu v oázu klidu a pohody. A pamatujte, že život je příliš krátký na to, abychom ho trávili na tvrdých a nekomfortních površích!

Závěrem o venkovních kobercích
Podívejte se na všechny venkovní koberce

Další články z kategorie Aladinův rádce

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

 

Výběr podlahové lišty je klíčovým krokem při dokončování interiéru, který může výrazně ovlivnit celkový vzhled místnosti. Zvažte, zda chcete opticky zvětšit nebo zmenšit prostor, a vyberte lišty v kontrastní nebo stejné barvě jako podlaha, aby odpovídaly vašemu designovému záměru.
Číst více
Jak pečovat o čisticí zóny: Udržujte je dlouho pěkné a funkční

Jak pečovat o čisticí zóny: Udržujte je dlouho pěkné a funkční

 

Čisticí zóny pomáhají udržet interiér čistý a suchý, ale pro jejich dlouhou životnost je potřeba pravidelná údržba, jako je vysávání, mytí a hloubkové čištění. Každý typ materiálu, od koberců po gumové a hliníkové rohože, vyžaduje specifickou péči. Pravidelná kontrola a opravy poškozených částí zajistí, že čisticí zóna zůstane dlouho funkční a estetická.
Číst více
Jak se starat o kobercové čtverce

Jak se starat o kobercové čtverce

 

Kobercové čtverce jsou skvělou volbou pro útulné a stylové prostory. Pravidelně je vysávejte, rychle odstraňujte skvrny a jednou ročně je důkladně čistěte, aby vypadaly skvěle. Chraňte je před sluncem a těžkým nábytkem, a vaše podlaha vám vydrží dlouho a s úsměvem!
Číst více