😮 Slevy až 50 % na tisíce produktů! Jen do pondělí probíhají Dny Můjkoberec!

Jak vybrat podlahovou lištu: Průvodce pro každého

 Aktualizováno:

Vybírat podlahovou lištu může být trochu jako vybírat nový kousek oblečení. Ano, máte svoji milovanou podlahu, která vypadá skvěle, ale teď potřebujete ten správný "doplněk" - podlahovou lištu, která vše pěkně dotvoří. A protože víme, že ne každý je interiérový designér, připravili jsme pro vás jednoduchý průvodce, jak na to.

Světlá podlaha a tmavé lišty: Kouzlo vysokých stropů a vzdušných prostor

Máte doma vysoké stropy a velké, vzdušné místnosti? Pak můžete vsadit na kombinaci světlé podlahy a tmavých lišt. Tmavé lišty dokáží strop opticky snížit a místnost krásně orámovat. Navíc, tmavé lišty mohou fungovat jako výrazný designový prvek, který dodá vašemu interiéru šmrnc a eleganci.

Představte si to jako obrázek v rámečku. Světlá podlaha je plátno, tmavé lišty jsou rám. Vše se krásně propojí a místnost bude působit uceleně a stylově.

Světlá podlaha a tmavé lišty

Tmavá podlaha a světlé lišty: Optické triky pro malé a nízké místnosti

Pokud máte menší místnost s nízkým stropem, zvažte opačný přístup - tmavou podlahu a světlé lišty. Světlé lišty opticky zvětší prostor a dodají místnosti lehkost. Je to jako dát místnosti malý "face-lift".

Světlé lišty vytvoří dojem, že stěny pokračují dál, než ve skutečnosti jsou.

Tmavá podlaha a světlé lišty

Klasika nikdy nezklame: Lišty ve stejném dekoru jako podlaha

Pro ty, kteří si cení klasiky a nechtějí příliš experimentovat, je tu tradiční volba - lišty ve stejném dekoru jako je podlaha. Tato volba je sázkou na jistotu a nikdy nezklame. Podlahové lišty sladěné s podlahou vytvoří harmonický a jednotný vzhled, který bude vždy působit elegantně a sofistikovaně.

Je to jako oblíbená černá v šatníku - vždy se hodí a nikdy nevyjde z módy.

Lišta ve stejném dekoru jako podlaha

Typy podlahových lišt

Lišty SLK50 - nejoblíbenější

Lišty SLK50 jsou bestsellery k podlahám. Poskytují výraznější orámování a jsou perfektní pro kombinaci zejména s PVC nebo tvrdými podlahami. SLK50 dodá vašemu domovu trochu starosvětského kouzla a elegance, navíc umožňuje protáhnout lištou kabel speciálním kanálkem v zadní části lišty, takže si můžete ušetřit námahu s úpravou domácí elektroinstalace. K lištám SLK50 se navíc vyrábí i tzv. komponenty, tedy koncovky, spojky, rohy a kouty, tedy drobné doplňky ve stejném dekoru, díky kterým zvládne instalaci těchto lišt i laik. Lišty SLK50 mají velmi širokou škálu barev a jsou tak oblíbené, že jsme ke každé naší podlaze rovnou napárovali odpovídající barvu této lišty, kde se Vám po zadání rozměru podlahy automaticky spočte její množství. Nevěříte? Tak to vyzkoušejte.

Lišta SLK50

Lišty s HDF jádrem - kvalita za dobrou cenu

Pokud hledáte lišty, které jsou odolné a zároveň cenově dostupné, lišty s HDF jádrem jsou skvělou volbou. HDF (high-density fibreboard) je materiál, který je pevný, odolný proti vlhkosti a zároveň snadno opracovatelný. HDF lišty se vyrábí obvykle v dřevěných či jednobarevných dekorech. Protože k nim neexistují komponenty, v rozích je potřeba je uříznout pod úhlem 45 stupňů a napojit na sebe.

Lišta HDF

No products available in this feed.

No products available in this feed.

Měkčené pásky-lišty - nejjednodušší řešení

Pro opravdu jednoduchou a rychlou instalaci jsou tu měkčené pásky-lišty, které jsou navíc často samolepící. Jsou perfektní pro ty, kteří chtějí rychlé řešení bez nutnosti vrtání nebo lepení. Stačí jen odlepit ochrannou fólii a pásku přilepit tam, kde potřebujete. Je to rychlé, snadné a efektivní řešení.

Samolepící lišta

Lišty TL55 ke kobercům a PVC

Přecijen se jmenujeme Můjkoberec, takže abychom byli komplexní, uvádíme zde i řešení nejčastěji používané pro metrážové koberce, nicméně někdy se využívající i k PVC. Lišty TL55 jsou ideální pro ty, kteří hledají moderní a čistý vzhled. Jsou relativně nenápadné, ale přesto dostatečně robustní, aby zvládly ochranu stěn a podlahy. Tyto lišty jsou skvělé pro minimalistické interiéry, kde chcete, aby lišty nenápadně zapadly do celkového designu místnosti. Plastová lišta se nalepí na zeď a poté se do ní vsune proužek koberce nebo PVC.

Lišta TL55

Závěrem

Výběr podlahové lišty nemusí být žádná věda. Stačí se zamyslet nad tím, jaký efekt chcete dosáhnout a jaký styl je vám nejbližší. Ať už se rozhodnete pro tmavé lišty ke světlé podlaze, světlé lišty k tmavé podlaze, nebo klasiku, hlavní je, aby se vám to líbilo a cítili jste se doma dobře. Co se týče samotné instalace, lišty se dají buď nalepit, nebo přivrtat. Přečtěte si více o tom, jak lišty nainstalovat.

Podívejte se na nabídku podlahových lišt  

Další články z kategorie PVC a lino

Co je to linoleum? Přírodní volba pro vaši podlahu

Co je to linoleum? Přírodní volba pro vaši podlahu

 

Linoleum je ekologická podlahová krytina, která je šetrná k životnímu prostředí a snadno se udržuje. Díky své odolnosti a praktickým vlastnostem se hodí do různých typů prostor, včetně domácností i komerčních objektů. Oproti PVC je trvanlivější a nabízí přirozené antibakteriální vlastnosti.
Číst více
K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

K čemu jsou vyrovnávací (přechodové) lišty a jak je vybrat?

 

Vyrovnávací lišty jsou takoví hrdinové v pozadí, kteří zajišťují, že přechody mezi podlahami jsou hladké, bezpečné a vypadají skvěle. Kromě toho chrání hrany podlahy před poškozením a zvyšují její životnost. Stačí si jen vybrat správný materiál a barvu, aby lišta perfektně zapadla do vašeho interiéru a splnila svůj úkol.
Číst více
Jak nainstalovat podlahové lišty

Jak nainstalovat podlahové lišty

 

Zde se dozvíte, jak nainstalovat podlahové lišty, včetně potřebných nástrojů a základních kroků pro dosažení profesionálního výsledku.
Číst více